Separatiștii pro-ruși au condamnat un jurnalist ucrainean la 15 ani de colonie penală

Un jurnalist ucrainean, rămas să relateze din zona Donețk după izbucnirea conflictului, a fost condamnat recent de către o instanță a separatiștilor pro-ruși din zonă la 15 ani de colonie penală.

Stanislav Aseyev, colaborator al Radio Europa Liberă sub pseudonimul Stanislav Vasin, a fost găsit vinovat de către judecători de ”spionaj, extremism și instigator la violarea integrității teritoriale”. Decizia curții a fost comunicată de către o publicație apropiată separatiștilor pro-urși, informează site-ul Europalibera.org.

Separatiștii spun că Aseyev ar fi colaborat cu Serviciul de Securitate din Ucraina, urmărind pozițiile trupelor paramilitare și comunicându-le reprezentanților ucraineni.

Totuși, există suspiciuni că ocupanții regiunii ucrainene Donețk nu încearcă decât să intimideze și puținii reporteri rămași în zonă, printre care se regăsea și Aseyev. Președintele Europa Liberă susține că: „Stas este jurnalist și încerca doar să avertizeze în privința situației din estul Ucrainei. Sentința este o încercare a separatiștilor susținuți de Rusia în Donețk să reducă la tăcere vocea lui puternică și independentă. Stas ar trebui imediat eliberat”, conform sursei citate anterior.

În august 2018, postul rus de televiziune  Rossiya 24 a difuzat un interviu cu reporterul, în care acesta ”recunoștea” că a luat parte la o acțiune de spionaj. Și atunci, ca și în noiembrie 2018 – când mai mulți marinari ucraineni au fost arestați și apoi forțați de către FSB să-și ”recunoască” public așa-zisa vinovăție – au existat suspiciuni că declarațiile nu sunt bazate pe fapte reale, ci urmări ale unor acte de intimidare.

citiți și: SPUTNIK RELATEAZĂ JUMĂTATEA RUSĂ DE ADEVĂR ÎN CAZUL DECLARAȚIILOR MARINARILOR UCRAINENI EXCLUSIV

În acest moment este neclar dacă jurnalistul va rămâne în custodia separatiștilor susținuți de Rusia. Stanislav Aseyev a dispărut în urmă cu doi ani, pe 2 iunie. Un an mai târziu, Congresul american a cerut eliberarea acestuia, însă fără rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *