Sentințele continuă să curgă în Myanmar. Regimul a condamnat un alt jurnalist la închisoare

Guvernul din Myanmar a condamnat o jurnalistă la trei ani de închisoare și muncă silnică. Htet Htet Khine lucra cu BBC și era în custodia autorităților din august 2021.

Jurnalista este acuzată că ar fi încălcat legea care interzice diseminarea de știri false, conform Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). Mai mult decât atât, colaborarea sa cu un post radio care critica guvernul și junta militară i-a mai adus un cap de acuzare care vorbește de cooperare cu „organizații ilegale”.

Fiind în detenție de mai mult de un an de zile, Htet Htet Khine nu va trebui să ispășească cei trei ani de pușcărie, însă anii de muncă silnică vor trebui executați. BBC a reacționat pe Twitter cu privire la noua condamnare a jurnalistei și a cerut eliberarea ei.

Conform CPJ, Myanmar este a doua cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști, devansată doar de China.

BBC Media Action este consternat și alarmat să audă de această sentință suplimentară pentru producătorul nostru independent, Htet Htet Khine, din Myanmar. După mai mult de un an de detenție, ea riscă acum încă cinci ani de muncă silnică. Suntem în continuare îngrijorați pentru siguranța și bunăstarea ei în detenție și solicităm eliberarea ei și a altor lucrători media care au fost reținuți pe nedrept în Myanmar”, a scris publicația de știri în tweet.

Consternați de verdictul autorităților din Myanmar este și CPJ care, prin vocea reprezentantului său din Asia de Sud-Est a cerut eliberarea jurnalistei și a făcut apel către regimul militar „să înceteze să mai trateze jurnaliștii ca pe niște criminali doar pentru că își fac meseria”.

Sentințele se împart repede

Jurnalista nu este singura care s-a văzut cu noi verdicte din partea juntei militare. Aung San Suu Kyi, lidera opoziției și fostul prim-minstru democrat din Myanmar, împreună cu un economist autralian au fost condamnați la trei ani de închisoare, conform AFP.

Suu Kyi are deja 20 de ani de închisoare pronunțați împotriva sa pentru încălcarea secretelor de stat, printre altele. Economistul australian, Sean Turnell, a fost consilier în guvernul condus de Suu Kyi și se află în custodia regimului militar din februarie anul trecut când a avut loc lovitura de stat.

Australia a reacționat și a cerut eliberarea imediată a lui Turnell, spunând că guvernul de la Canberra nu recunoaște sentința aplicată economistului.

Vom continua să profităm de orice ocazie pentru a milita cu tărie pentru profesorul Turnell până când acesta se va întoarce la familia sa din Australia”, a declarat ministrul Afacerilor Externe din Australia, citat de AFP.