Șeful Pfizer a devenit ținta dezinformărilor. Miza: discreditarea vaccinului anti-COVID

Dezinformarea anti-vaccin a fost una dintre temele principale ale ultimilor doi ani. Încă de dinainte ca primele seruri anti-COVID să fie lansate, pe internet au început să circule diferite teorii conspiraționiste, fie legate de eficacitatea vaccinuluie, fie despre cum va fi folosit acesta în scopuri necurate.

În lupta pentru ”adevăr” a fost atras și șeful Pfizer, una dintre cele mai mari companii care s-a înscris în cursa pentru producerea vaccinului COVID. Deși compania, spre deosebire de alți competitori, nu a fost ținta unor ample campanii de dezinformare – și amintesc aici de AstraZeneca, despre care propaganda rusă a afirmat că îi va transforma pe oameni în maimuțe -, Albert Bourla a devenit actor principal în cel puțin două fake news-uri.

Arestat pentru că a mințit

Un articol lipsit de factualitate a stat la baza unui val de postări de pe social media, care afirmau că Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a fost arestat într-o suburbie din New York pentru că ar fi mințit cu privire la eficacitatea serului produs de compania sa.

Informația, care a fost lansată la începutul lunii noiembrie, a fost lansată de un site web canadian numit Conservative Beaver. Articolul spune că FBI l-a arestat pe Bourla pentru „rolul său de a înșela clienții” cu privire la eficacitatea vaccinului COVID-19.

Însă pe cât de populară a fost știrea falsă, pe atât este de lipsită de dovezi. USA Today arată că nu există documente publice care să confirme Bourla, în timp ce un purtător de cuvânt al Pfizer susține că afirmația este ”absolut falsă”. Mai mult decât atât, în ziua în care se presupune că Bourla a fost arestat, acesta a avut mai multe apariții media live.

Nu, soția lui Bourla nu a murit de la vaccin

Însă Bourla nu e singurul care a avut de suferit din cauza dezinformării. Și soția sa a fost ținta unui fake news, despre care șeful Pfizer a vorbit într-un interviu BBC.

Informația falsă a început să circule tot în luna noiembrie, tot cu ajutorul site-ului canadian Conservative Beaver, la doar cinci zile după primul fake news. De data aceasta, Conservative Beaver a publicat un articol în care se afirma că Myriam Bourla a murit din cauza „complicațiilor legate de vaccinul Pfizer”.

Și în acest caz, site-ul nu a furnizat dovezi sau vreo dovadă de fond care să susțină afirmația sa – care a fost ulterior negată atât de purtătorul de cuvânt al companiei, cât și de CEO-ul Pfizer.

Un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice a spus că Myriam Bourla este „în viață și bine, contrar de ceea ce s-a spus pe internet”. „Este de neconceput ca o persoană care se dă drept jurnalist să răspândească astfel de minciuni despre CEO-ul nostru și despre familia sa, cu scopul de a submina încrederea într-un vaccin care a fost administrat sute de milioane de oameni din întreaga lume”, a adăugat ea, conform The Independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *