Șeful ONU și-a exprimat îngrijorarea privind puterea deținută de rețelele de socializare

Președintele Organizației Națiunilor Unite și-a exprimat recent îngrijorarea privind puterea deținută de platformele de social media.

Antonio Guterres susține că este „extrem de îngrijorat” cu privire la ultimele acțiuni ale companiilor precum Facebook și Twitter și dă exemplu blocarea conturilor lui Donald Trump, fostul președinte american, în contextul protestelor de la Capitol Hill, conform Reuters.

Întrebat dacă i se pare fondată decizia Twitter de a-i elimina contului celui de-al 45-lea lider al SUA, întrucât el a incitat violențele de la începutul anului, șeful ONU a afirmat că ar trebui să existe un „cadru de reglementare cu reguli care să permită ca acest lucru să se facă în conformitate cu legea”.

„Nu cred că putem trăi într-o lume unde prea multă putere este acordată unui număr redus de companii. Şi trebuie să spun că sunt deosebit de îngrijorat de puterea pe care o au deja”, le-a mărturisit Guterres jurnaliștilor.

Un alt aspect pe care îl neliniștește pe liderul ONU este modul în care rețelele de socializare folosesc datele personale ale utilizatorilor. Antonio Guterres susține că este îngrijorătoare atât vânzarea acestor informații către agenți economici, dar și folosirea lor „pentru a ne schimba comportamentul”. Alte riscuri enumerate de șeful ONU sunt „din punct de vedere politic, pentru controlul cetăţenilor din ţări”.