Scandalul scrisorii lui Giulianio, în marile publicații internaționale. Reacțiile Washington Post, NYTimes și Politico
O săptămână: de atât a fost nevoie ca tocmai autorul scrisorii transmise mai multor oficiali români, precum Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, să iasă public și să admită că a fost doar un lobby politic
Adevărul e că minciuna abia de-a supraviețuit câteva ore, până când mai multe publicații, din România și din afară, au început să facă dezvăluiri despre scrisoare, iar posibilitatea unui lobby politic a prins contur.
CITIȚI ȘI: Telefonul fără fir cu decredibilizarea instituțiilor statului: lobby plătit de români influenți
Numai că Rudolph Giuliani a spus la una dintre cele mai mari publicații (Politico.eu), spre nefericirea oricui a profitat de pe urma acestei scrisori, că a fost plătit de o firmă de consultanță și lobby politic de peste ocean să transmită acele idei.
În același interviu, fostul primar al New York-ului susține că scrisoarea s-a bazat pe un raport pe care l-a consultat, realizat de fostul director FBI, Louis Freeh, care conduce firma de consultanță Freeh Group International Solutions. Același Louis Freeh care i-a reprezentat în fața legii pe Alexander Adamescu și pe Puiu Popoviciu.
„Mi-au plătit onorariul”, a spus Giuliani despre firma Group International Solutions, fără să dezvăluie însă suma primită și nici clientul ce i-a solicitat această scrisoare.
De la reprezentantul public al lui Trump, la delimitarea de Guvernul SUA
Pozițiile lui Donald Trump au fost exprimate în nenumărate rânduri chiar de către avocatul său, în cadrul unor apariții televizate. Se poate spune că Rudy Giuliani este unul dintre reprezentanții publici ai președintelui american, însă în interviul acordat New York Times a subliniat că scrisoarea sa nu are nicio legătură cu Guvernul Statelor Unite ale Americii.
„Nu are legătură cu Guvernul SUA”, a declarat Giuliani, făcând referire la scrisoarea trimisă în România. „Ofer consultanță în probleme de securitate, forțe de ordine și terorism în mai multe țări. Toți avocații privați ai președintelui au avut activități private.”
Nici presa și nici ambasadele nu-i dau dreptate lui Giuliani
Deși mesajul avocatului a fost bine primit de către președintele partidului aflat la guvernare, Liviu Dragnea, acesta nu numai că a fost dezmințit de către ambasada SUA la București, dar a fost privit cu ochi critici și de către cele mai mari instituții de presă, printre care și cele două enumerate mai sus, dar și The Washington Post, The Guardian și Bloomberg.
Spre exemplu, Politico.eu trage concluzia că prima persoană care a profitat de cuvintele avocatului american este Liviu Dragnea, ”care l-a caracterizat pe Giuliani drept ”un reprezentant al SUA””, însă notează și că a fost criticată de mai multe personalități, atât din România, cât și de peste ocean.
The Washington Post subliniază că există o discordanță între poziția avocatului lui Trump și Departamentul de Stat, care a afirmat în mai multe rânduri necesitatea continuării luptei anti-corupție în România.
De remarcat este faptul că Fox News, instituția de presă favorită a președintelui american, nu a scris absolut nimic despre scrisoarea lui Rudy Giuliani, nici măcar informații generale.
”Minciuna face jumătate din înconjorul lumii, înainte ca Adevarul să apuce să-și tragă pantalonii”
Deși originea reală a citatului ”Minciuna face jumătate din înconjorul lumii, înainte ca Adevarul să apuce să-și tragă pantalonii” nu este cunoscută – Winston Churchill fiind cel mai des recunoscut ca autor al acestei axiome -, acest fapt este mai puțin relevant. Ce contează în schimb este că scrisoarea în cauză a reușit să străbată toată lumea, până când media și diferite personalități au adus contra-argumente împotriva avocatului.
În cazul fostului primar al orașului New York, nu numai că minciuna are picioare scurte, dar a avut parte și critici vehemente din partea publicațiilor cu cea mai multă autoritate, iar Giuliani pare prins acum într-o încrengătură intercontinentală, cu foști șefi FBI, afaceriști români cu probleme cu legea și politicieni aflați în cele mai înalte poziții din România.
Articole asemănătoare
TikTok introduce reguli noi care să reglementeze pagina ”For You”
Audierea Doinei Gradea în Parlament a fost un simulacru. Cazul lui Rupert Murdoch din anul 2011 ne arată de ce
O impresie, la un click distanță: cum poate presa să dicteze imaginea unei țări
Presa rusă a publicat accidental pierderile suferite de Rusia în războiul din Ucraina
FedEx vrea să instaleze pe avioanele sale sisteme antirachetă