Rusia spune că nu este vina ei pentru foametea din Africa, dar faptele o contrazic
În timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre acuzațiile aduse de șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, potrivit cărora Moscova ar fi provocat foametea în Africa. El a răspuns dur, negând orice vină din partea Rusiei.
Aceste acuzații „sunt complet nefondate, sunt greșite și reprezintă o distorsionare deliberată a realității”, a declarat Peskov, conform Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că „lipsa de cereale și penuria de alimente de pe continentul african nu au nimic de-a face cu țara noastră”, înainte de a adăuga: „Rusia, chiar și acum, în ciuda faptului că acordul în sine nu mai funcționează, adoptă o poziție responsabilă: știți despre inițiativa de a trimite gratuit cereale către cele mai sărace țări de pe continentul african”.
Africa, folosită în negocierile de război
Cu toate acestea, oricât de mult ar dori Kremlinul să nege acest lucru pentru a-și menține aparenta bună relație cu statele africane, faptele arată că Rusia este vinovată. Însă înainte să ajungem acolo, e important să vorbim despre context:
În luna iulie a acestui an, Rusia a renunțat la un acord vechi de un an care permitea Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori din lume, să transporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda războiului care era în desfășurare. Procedând astfel, Rusia s-a asigurat că exportul de cereale a fost puternic încetinit, fiind nevoie de sprijinul altor țări (printre care și România) pentru a scoate mărfurile din țară.
În schimb, Rusia a propus favorizarea Qatarului, care ar fi garantat livrările de cereale gratuite către țările sărace, ca alternativă la acordul privind cerealele din Marea Neagră.
Rusia a susținut că motivul pentru care a ieșit din acordul privind cerealele au fost sancțiunile occidentale. Acestea împiedicau propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte, încălcând un acord separat. Kremlinul a încercat să răspândească această idee și în Africa: înainte ca cel mai înalt diplomat rus să viziteze Egiptul, Etiopia, Uganda și Republica Congo, Serghei Lavrov a publicat un articol în ziarele din aceste patru țări care sugera că nu Moscova este problema.
„Știm că colegii africani nu sunt de acord cu încercările nedisimulate ale SUA și ale sateliților lor europeni de a obține avantajul și de a impune comunității internaționale o ordine mondială unipolară”, afirma Lavrov în iunie 2023, conform NYTimes.
Motivul pentru care Rusia spune că Vestul său este vinovat pentru penuria africană este că majoritatea țărilor de pe continent se bazează în mare măsură și pe îngrășămintele din Rusia – al cărei export a fost îngreunat de sancțiuni. Un raport al Băncii Africane de Dezvoltare citat de Fair Planet a arătat că, „în 2020, 15 țări africane, au importat peste 50% din produsele lor de grâu din Federația Rusă sau Ucraina. Șase dintre aceste țări (Eritreea, Egipt, Benin, Sudan, Djibouti și Tanzania) au importat peste 70% din grâul lor din această regiune”.
Însă dacă interesul Rusiei pentru viața cetățenilor statelor africane este atât de mare, de ce nu s-a asigurat înainte de a invada Ucraina că exporturile vor fi în siguranță. Mai mult decât atât, de ce a pus în pericol acordul privind grânele ucrainene și amână negocierile?
Articole asemănătoare
Facebook, criticată pentru lipsa de reacție privind conflictul din Etiopia
Mai puțin de jumătate dintre britanici, italieni și francezi au încredere în mass-media
Editiadedimineata: Informații despre 500.000 de pacienți francezi, furate din laboratoare și diseminate online
Departamentul de realitate virtuală al Meta este investigat de autoritățile din SUA
Ziua Mondială a Radioului. Ce cred jurnaliștii români despre viitorul radioului