Rusia și Cehia, în conflict diplomatic din cauza agenților GRU care au participat la otrăvirea lui Skripal
Douăzeci diplomați cehi au fost expulzați din Rusia. Cu câteva zile înainte, Praga lua o decizie similară, 18 reprezentanți externi ai Moscovei fiind trimiși înapoi în țara lor. Motivul, deși vine în contextul tensiunilor ruso-europene cauzate de prezența militară a Rusiei la granița estică a Ucrainei, are legătură cu o tragedie petrecută cu mai bine de șase ani în urmă.
Agenți GRU, mărul discordiei
Relațiile dintre Moscova și Praga s-au acutizat odată cu acuzațiile lansate de investigatorii cehi, care afirmă că explozia petrecută la un depozit de arme în octombrie 2014 ar fi fost, în realitate, cauzată de Unitatea 29155 a agenției de informații GRU.
Presa cehă afirmă, citând surse anonime familiarizate cu ancheta, că armele și munițiile aflate în depozit ar fi putut fi destinate forțelor ucrainene care se aflau în conflict deschis cu rebelii pro-ruși sau rebelilor sirieni care luptau împotriva guvernului susținut de Rusia, conform BBC.
Însă tot presa dezvăluie că principalii suspecți ar fi niște agenți ai serviciului de informații externe rus pe despre care comunitatea europeană a mai auzit în ultimii ani: este vorba despre două persoane implicate inclusiv în tentativa de otrăvire cu Novichok a fostului agent dublu Serghei Skripal, pe teritoriul Marii Britanii. Anglia i-a acuzat, în septembrie 2018, pentru tentativă de crimă. Deși Skripal și fiica sa, Yulia, au scăpat cu viață, o altă persoană a decedat. Aceasta nu era ținta atacului.
Diplomații ruși, expulzați. UE susține Cehia în demersul său
Sâmbătă, Cehia a expulzat 18 diplomați ruși, după ce serviciile de informații au afirmat că aceștia ar putea să lucreze ca și agenți operativi, dar și că ar fi fost implicați în explozia din 2014, în urma căreia două persoane și-au pierdut viața.
Suspiciunile guvernului de la Praga cu privire la implicare Rusiei au fost împărtășite și cu aliații săi din NATO și Uniunea Europeană. Este de așteptat ca miniștrii de externe ai statelor membre UE să discute problema în cadrul reuniunii de luni, conform Al Jazeera.
În răspuns, oficialii mai multor state europene și-au declarat susținerea față de Cehia. „Condamn hotărât activitățile subversive care vizează securitatea (…) celui mai apropiat vecin și aliat al nostru”, a declarat ministrul slovac de Externe, Ivan Korcok, într-un tweet.
Kremlinul neagă acuzațiile
Evenimentele de la sfârșitul săptămânii trecute marchează și cel mai tensionat moment din istoria relațiilor ceho-ruse post-sovietice. În acest context, ministrul rus de Externe a numit decizia cehă „fără precedent” și ca fiind „act ostil”.
În urma unei întâlniri între ambasadorul ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, și ministrul rus de Externe, Kremlinul a oferit nu mai mult de 24 de ore ca 20 de reprezentanți ai Republicii Cehe să părăsească capitala țării, acuzând în același timp Praga că este influențată de SUA.
„În dorința lor de a mulțumi Statele Unite pe fondul sancțiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei, autoritățile cehe și-au întrecut chiar stăpânii de peste iaz”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe.
Articole asemănătoare
Jurnalista din Wuhan care a relatat despre primele săptămâni ale pandemiei, premiată pentru curajul său
Epidemiologul Octavian Jurma, despre jurnalista Digi24 Carla Tănasie: „Este mai curajoasă decât Președintele României”
Elon Musk nu se va mai alătura consiliului de conducere, anunță Twitter
Meta plusează pe inteligența artificială în domeniul publicității, după ce acțiunile companiei au crescut
De ce e incompletă declarația premierului privind „campania împotriva acțiunilor guvernului pentru a opri pandemia”