El Salvador devine prima țară care acceptă Bitcoin ca mijloc de plată legală

Congresul statului El Salvador a aprobat, în această săptămână, legea care prevede acceptare criptomonedei Bitcoin ca fiind un mijloc de plată legală.

Actul normativ va intra în vigoare odată ce este semnat de președintele Nayib Bukele, care a și inițiat proiectul. Congresul a aprobat inițiativa cu 62 de voturi din 84, conform Axios.

„Scopul acestei legi este de a reglementa bitcoinul ca mijloc de plată legal nelimitat cu putere de eliberare, nelimitat în orice tranzacție și la orice titlu pe care persoanele fizice sau juridice publice sau private îl necesită”, se arată în textul legii.

Bitcoin nu va înlocui însă dolarul american, moneda oficială a statului din America Centrală. Inițiativa a venit în contextul în care 70% din populația El Salvador nu are un cont bancar.

Există și îngrijorări cu privire la noua lege, dat fiind faptul că Bitcoin are o valoare volatilă și că legea prevede ca toți comercianții să accepte criptomoneda drept metodă de plată. Totuși, Bukele spune că guvernul ar „acționa ca o barieră pentru entitățile care nu sunt dispuse să își asume riscul unei criptomonede volatile”.

Președintele Bukele a mai afirmat, miercuri dimineață, că guvernul va înființa un trust la Banca de Dezvoltare din El Salvador „pentru a converti instantaneu bitcoin în dolari SUA”, dar și că cetățenii nu vor fi obligați să folosească un portofel electronic pus la dispoziție de autorități.