Rusia a deschis dosar penal pe numele unui jurnalist român
Mai multe nume de jurnaliști s-au regăsit vineri pe lista publicată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), prin care a anunțat deschiderea unor dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei. Alături de jurnaliștii Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC s-a regăsit și numele românului Mircea Barbu.
Jurnalistul este corespondent HotNews.ro, care în ultima perioadă a relatat pentru publicația românească despre incursiunea ucraineană pornită în regiunea rusă Kursk. Acesta se pare că ar fi și motivul pentru care Rusia a deschis dosare pe numele celor trei: reportajele realizate în regiune, conform HotNews.
În situația lui Barbu, Young și Diss mai sunt și alți lucrători media străini: începând cu jumătatea lunii august, pe numele a 12 jurnaliști care au realizat corespondențe din Kursk au fost deschise dosare penale.
Reacția jurnalistului român
După ce a aflat despre dosarul deschis pe numele său, corespondentul HotNews a spus că situația în care se regăsește „ridică semne de întrebare asupra libertății presei și a drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor”.
„Această acțiune reprezintă nu doar un atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză. Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale”, a transmis Mircea Barbu.
El a calificat drept „inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria”, conform publicației la care lucrează.
„Mesajul pe care FSB-ul îl transmite este clar: nu tolerăm voci independente care pun la îndoială narațiunile oficiale. Dar eu nu voi ceda. Voi continua să relatez faptele, să aduc la cunoștința opiniei publice realitățile din zonele de conflict și să apăr valorile jurnalismului liber. Aș dori să fac apel la comunitatea internațională, la organizațiile care apără drepturile jurnaliștilor și la toți cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere”, a mai precizat Barbu.
sursa foto: HotNews
Articole asemănătoare
Cum se protejează Shorts și Reels de TikTok
Meta e în cădere liberă și Facebook e sub semnul întrebării
Milenialii ce petrec mult timp pe internet sunt mai darnici de Crăciun
Schimbarea de regim din Afganistan afectează și jurnalistele străine. Corespondentul CNN Clarissa Ward, în chador
Dacă va convinge agenții de publicitate, Threads ar putea genera miliarde de dolari pentru Meta