Rusia amenință YouTube cu amenzi

YouTube este ultima mare platformă care a scăpat -relativ- de cenzura regimului de la Moscova. Într-o postare pe grupul oficial de Telegram, agenția pentru reglementarea media din Rusia, Roskomnadzor, a anunțat că va amenda Google pentru că nu a eliminat anumite videoclipuri de pe YouTube.

Roskomnadzor a numit YouTube ”una dintre platformele cheie implicate în războiul informațional împotriva Rusiei” și a acuzat serviciul video că promovează ”materiale false” despre războiul din Ucraina (în comunicat apare denumirea de ”operațiune specială”) și că ”discreditează forțele armate ale Federației Ruse”. Pe lângă aceste acuzații, agenția guvernamentală spune că YouTube găzduiește clipuri video ale extremiștilor de dreapta din Ucraina, în special cele ale batalionului Azov.

O rapidă căutare pe YouTube a grupului (folosind alfabetul chirilic) scoate la iveală videoclipuri vechi cu știri despre batalion și doar câteva despre război, deci e greu de intuit la ce videoclipuri se referă autoritățile ruse.

Oricum ar fi, Roskomnadzor a amenințat Google cu amenzi de aproape 95.000 de dolari, o sumă care va crește la 20 la sută din veniturile anuale ale Google în cazul în care compania nu se supune legilor.

Îți reamintesc că YouTube este ultima mare platformă necenzurată de autoritățile ruse și printre puținele platforme disponibile în Rusia care oferă informare din surse externe. Spre deosebire de Facebook, Instagram sau TikTok, unde utilizatorii ar avea nevoie de un VPN pentru a accesa conținutul de acolo, YouTube este -deocamdată- deschis și disponibil oricui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *