România va trebui să pună în aplicare legislația UE în domeniul digital

Comisia Europeană a demarat, joia trecută, procedura de infrigement la adresa României pentru că nu a respectat termenii de transpunere a legislației UE privind domeniul digital. Guvernul de la București va trebui să se asigure că este pus în aplicare Codul European al Comunicațiilor.

Termenul de implementare a noii legislații europene privind telecomunicațiile era 21 decembrie 2020. Alături de România, alte 18 țări au primit notificări cu privire la transpunerea noii legislații în următoarele două luni, altfel riscă un proces la Curtea Europeană de Justiție, conform Hotnews.

Întrucât statul român nu a adaptat noile directive, consumatorii nu au putut beneficia de o mai bună calitate a serviciilor prin creșterea vitezei de conectare, protecție și corectitudine.

Mai mult decât atât, tărăgănarea procesului duce și la amânarea implementării tehnologiei 5G, care ar fi putut să aducă bugetului de stat aproximativ 500 de milioane de euro, numai în 2021. Întrucât avizarea Codului de Comuncații a fost amânată, România ar mai putea să câștige doar 73 milioane de euro din vânzarea unor frecvențe.

Înainte de izbucnirea crizei din coaliția de guvernare, proiectul de lege se afla pe masa Ministerului Afacerilor Interne. Conform raportului de activitate de pe 4 septembrie 2021 al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Codul European al Comunicațiilor ar fi urmat să ajungă la Ministerul Justiției, Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, dar și la Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *