Redenumirea străzii pe care se află Ambasada Belarusului în România după jurnalistul Protasevici, un semnal sau o bătaie de cap?
Primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, Clotilde Armand, a găsit o metodă de a ”trolla” Belarusul pentru deturnarea avionului RyanAir și arestarea jurnalistului Roman Protasevici, un critic al lui Lukașenko.
Edilul a afirmat, pe pagina sa de Facebook, că sugestia istoricului Andrei Oișteanu a inspirat-o să transmită Primăriei Capitalei, condusă de Nicușor Dan, o solicitare de redenumire a străzii pe care se află în prezent Ambasada Belarusului, după numele jurnalistului arestat.
Clotilde Armand explică că, astfel, corespondența din și de la Ambasada din România va pleca de pe strada cu numele disidentului, reprezentanții regimului lui Lukașenko fiind nevoiți să vadă zilnic numele lui Protasevici.
”Toată corespondenţa ambasadei ar veni în şi ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomaţii ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărţile lor de vizită”, explică Andrei Oișteanu în postarea sa, citat de primarul Sectorului 1.
Merită trollarea bătaia de cap?
Propunerea a fost primită cu amuzament pe rețelele de socializare, dat fiind faptul că ”trollarea” ar fi una de calitate, cel puțin din perspectiva ironiei.
Însă redenumirea unei străzi nu presupune doar schimbarea plăcuței la intrarea pe stradă și un edit în Google Maps. Bătaia de cap pentru locuitori e mare, dat fiind faptul că aceștia vor fi nevoiți să își înnoiască documentele unde este trecută adresa de domiciliu – asta presupune drumuri la instituția în cauză, trecerea prin procedurile mult prea încărcate și așteptarea. Nu e ca și cum poți să trimiți cererea și poza prin mail și să-ți vină prin poștă cartea de identitate sau actele de proprietate.
Da, schimbarea numelui străzii va transmite un mesaj Belarusului, însă modul neconvențional s-ar putea să nu aibă chiar efectul scontat, iar beneficiile s-ar putea să nu depășească minusurile. În schimb, România ar putea să abordeze alte metode de a transmite mesaje regimului lui Lukașenko, pe cale diplomatică.
Articole asemănătoare
TikTok depășește competitorii și uimește analiștii
Mitul ”viermilor” din măști, demontat de fizicianul Cristian Presură: „Seamănă cu un fir textil”
Gen Z știe diferența dintre știrile reale și cele generate cu AI, însă preferă să ignore falsurile
Jurnalist japonez, eliberat după 3 ani de captivitate
Următoarea oprire, Schengen? Ce spune presa internațională despre aderarea României