Reacția presei ruse la serialul Cernobîl era de așteptat – o spune chiar unul dintre personaje
Acest articol poate conține spoilere.
După încheierea seriei devenită fenomen încă după primul sezon Game of Thrones, HBO a revenit cu o mini-serie care a captat în scurt timp atenția publicului din toată lumea. Inclusiv a Rusiei.
Serialul ”Cernobyl”, o reconstituire a evenimentelor petrecute în luna aprilie anului 1986 în Ucraina de astăzi a stârnit atât de mult interesul publicului, s-a bucurat de atât de mult succes, încât internetul a readus la viață articole mai vechi despre accidentul nuclear, și chiar și ”vacanțe” organizate în orașul de lângă reactorul afectat în urmă cu mai bine de treizeci de ani.
Cum se bate media pro-Kremlin cu producția americană
Pe cât de bine a primit publicul serialul (fiind cotat pe IMDb cu 9.6 stele, una din cele mai mari note primite de TV show), pe atât de rău a picat Kremlinului. Presa rusă a scris, în apropierea lansării ultimului episod din ”Cernobyl”, cu tipicul ton critic despre producția americană.
În spatele producției stau doi ani de cercetări intense făcute de echipa de producție nu numai despre accident în sine, ci și despre stilul sovietic de a trăi, despre mentalitate și chiar despre modul în care erau amenajate încăperile. Însă mass-media apropiată de Kremlin contestă serialul, o publicație numindu-l „o caricatură fără strop de adevăr”, conform G4Media.ro.
S-a ajuns până în punctul în care un post TV să comenteze cele mai mici detalii legate de producție, doar pentru a arăta un presupus neprofesionalism. Rossia 24 a redat imagini din serial, în care se putea observa cum ploaia lovea geamurile moderne ale unei clădiri din Pripyat. Detaliul nu este însă observabil cu ochiul liber, fiind necesară mărirea imaginii de multe ori.
Per total, există mai multe reacții ale instituțiilor de media susținute de Kremlin care contestă teama autorităților sovietice de a recunoaște la scară internațională dimensiunile dezastrului. Publicația Komsomolskaya Pravda merge atât de departe încât să afirme că serialul nu este nimic mai mult decât lobby în favoarea concurenților centrului atomic de stat Rosatom, care vor să strice imaginea Rusiei de putere nucleară.
Reacția, explicată chiar de un personaj din serial
În episodul cu numărul patru, Khomyuh (un caracter ficțional, dar care reprezintă toți oamenii de știință care și-au dedicat viața aflării adevărului) le prezintă lui Legasov și Shcherbina, vicepreședintele Consiliului de Miniștri, un articol despre un incident identic la Centrala Nucleară de la Leningrad din 1975 din care au fost extrase două pagini de către KGB.
Legasov îi explică că ”Volkov (cel care a descoperit problema reactoarelor RBMK – n.r.) a informat Kremlinul acum zece ani, dar nu puteau exista îndoieli legate de supremația industriei nucleare sovietice”. ”Așa că KGB a clasificat informația ca secret de stat”, replică Shcherbina.
Khomyuh, care vede posibilele viitoare dezastre, îi cere lui Legasov să spună întreg adevărul Agenției Internaționale de Energie Atomică. Reacția vicepreședintelui Consiliului de Miniștri explică însă cel mai bine de ce Rusia reacționează, așa cum am arătat și mai sus, atunci când simte că poziția sa este luată peste picior – deși au trecut aproape trei decenii de la dizolvarea Uniunii Sovieticii.
”Propui ca Legasov să umilească o națiune a cărei obsesie este să nu fie umilită”, îi spune Shcherbina.
N-ar fi pentru prima oară
Reacția inflamată a presei ruse nu e o noutate pentru mai nimeni. Putem da multiple exemple, însă mă voi rezuma la unul foarte recent, care are legătură cu comemorarea a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia.
Business Insider scrie că ministrul de Externe rus a spus că evenimentele de comemorare din Franța portretizează o ”falsă” imagine a meritelor părții câștigătoare.
”Tinerilor li se spune că principalele merite ale victoriei asupra nazismului și liberării Europei nu se îndreaptă către trupele sovietice, ci către Vest, datorită debarcării în Normandia, care a avut loc la mai puțin de un an de când Nazismul a fost învins”, a susținut ministrul Lavrov într-o publicație rusă.
Într-un articol din publicația Relațiile Externe ale Rusiei, Sergey Lavrov spune că accentul pus pe D-Day – la care trupele sovietice nu au participat – minimizează contribuția URSS, care a avut cel mai mult de pierdut. Mai mult, acesta acuză că ”false interpretări ale istoriei sunt introduse în sistemul de educație vestic cu mistificări și teorii pseudo-istorice, destinate să micșoreze faptele strămoșilor noștri”.
Articole asemănătoare
Campania pro-referendum, în toi. Bilanțul materialelor și al declarațiilor EXCLUSIV
Autoritățile din Marea Britanie vor despăgubiri din partea companiilor tech pentru victimele fraudelor online
Teodorovici și-a cerut abia după 4 zile scuze pentru insultele adresate unei jurnaliste
Propagandă și fake news în discursul lui Liviu Dragnea
Contul de Twitter al lui David Icke, închis pentru dezinformare