Războiul din Ucraina continuă, Rusia sărbătorește ”Ziua Victoriei” fără nicio victorie. Putin: NATO urmărește teritoriul nostru

La aproape trei luni de când Rusia a atacat neprovocat Ucraina – o ”operațiune militară specială” care ar fi trebuit să dureze, în planurile Moscovei, doar trei zile -, Rusia sărbătorește Ziua Victoriei împotriva fascismului. Evenimentul, folosit de Putin în ultimele decenii pentru a insufla populației spiritul naționalist, a fost catalogat de voci occidentale ca fiind ocazia perfectă pentru ca regimul de la Kremlin să schimbe paradigma războiului.

Discursul lui Putin, aflat pe o scenă flancat de veterani de război, a fost apoteotic. Acțiunile Rusiei în țara vecină au fost în continuare catalogate drept ”operațiune militară specială”, deși se credea că liderul de la Kremlin va mobiliza toată populația. Deși rusofobia și pericolul NATO au rămas teme centrale ale discursului, urmând linia propagandei ruse din ultima vreme, deocamdată nu a fost anunțată nicio schimbare majoră.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin: 

  • În zilele acestea luptăm pentru oamenii noştri în Donbass pentru apărarea ţării noastre mamă, Rusia. (…) Nu e familie care să nu fi fost atinsă în Rusia de marele război patriotic şi această amintire va trăi pentru totdeauna. (..) E datoria noastră să apărăm memoria celor care au înfruntat nazismul. 
  • Suntem mândri de noile generații. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile.
  • SUA, în special după căderea URSS, a început să vorbească despre supremația sa. Rusia are un caracter diferit, nii nu vom renunța niciodată la patria mamă. În Occident, ei au început să renunțe la aceste tradiții și valori.
  • Nimeni nu va uita lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu mai existe loc în lume pentru pedepsitori și naziști.
  • La Kiev, ei spuneau că ar putea obține arme nucleare, iar NATO a început să exploreze ținuturile din apropierea noastră. Asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara și granițele noastre. Totul ne spunea că este nevoie să luptăm.
  • NATO urmărește în mod activ teritoriul nostru. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi. Vorbim despre neonaziștii din Ucraina, cu care SUA și partenerii săi lucrează.
  • Ucraina primește cel mai modern armament de la NATO. Decizia pentru această operațiune militară specială a fost forțată și a fost singura decizie corectă.”

Știre în curs de actualizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *