Publicația Novaya Gazeta, somată de Rusia să șteargă articolele în care Navalnîi este menționat

Celebra publicație rusă Novaya Gazeta, al cărei fondator a fost premiat anul trecut cu Premiul Nobel pentru Pace, a fost somată de Rusia să șteargă articolele care fac referire la Aleksei Navalnîi.

Anunțul a fost făcut chiar de ziar, pe Twitter. Publicația afirmă că solicitarea a fost făcută prin intermediul autorității de supraveghere a comunicațiilor, Roskomnadzor , care invocă legea „combaterii terorismului”.

Novaya Gazeta a primit mai multe scrisori, în decursul zilei de ieri. Într-una dintre acestea, primită la 17:10, Roskomnadzor lansa o amenințare: dacă unul dintre articolele despre Navalnîi nu este dat jos de pe site imediat, accesul către site-ul Novayagazeta.ru va fi restricționat complet. 

La finalul threadului de pe Twitter, publicația lansează un apel către colegii din presă, cerându-le acestora să urmărească în continuare personajele din investigațiile lui Navalnîi.

Novaya Gazeta este cunoscută pe plan internațional pentru investigațiile despre oligarhia rusă. În ciuda faptului că a fost declarată ”agent străin” (etichetă aplicată oricărei organizații despre care statul spune că ar fi primit finanțări externe), publicația a atras simpatia publicului prin poziția fermă pe care și-o menține în fața regimului autocrat al lui Putin.

Dimitri Muratov, fondatorul site-ului, a fost premiat în 2021 cu Nobelul pentru Pace, alături de o altă jurnalistă, Maria Ressa. La nici o lună de la primirea distincției, Muratov și publicația sa au fost amendați cu 132.000 de ruble, echivalentul a 1.820 de dolari americani, pentru că nu au dezvăluit statutul „agenților străini” menționați în articolele ziarului – referindu-se la politicianul Aleksei Navalnîi.

Întrebat de presă dacă Muratov va deveni un ”agent străin” pentru statul rus, Vladimir Putin a afirmat: „Dacă nu încalcă legea rusă și dacă nu dă un motiv pentru a fi declarat agent străin, atunci nu va fi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *