Prințul Harry vs Daily Mail: Compania a invocat Legea drepturilor omului în instanță
Prințul Harry, împreună cu alte personalități, poartă un război juridic cu compania-mamă a tabloidului britanic The Daily Mail. Associated Newspapers este acuzată de reclamanți că s-a angajat într-o serie de activități ilegale, precum încălcarea vieții private.
Cu toate acestea, compania-mamă a tabloidului britanic a reușit cu succes să evite, deocamdată, publicarea numelor propriilor jurnaliști, conform The Guardian.
Invocând Legea drepturilor omului, Associated Newspapers a convins instanța că este necesară blocarea publicării numelor a celor 73 de lucrători media și directori editoriali care au lucrat la Daily Mail și la titlurile surori ale acestuia de-a lungul mai multor decenii.
Avocații The Daily Mail invocă Human Right Act
Avocații au argumentat că acest lucru ar încălca dreptul jurnaliștilor la un proces echitabil. Cu toate acestea, este important de menționat că Daily Mail a publicat anterior numeroase editoriale care erau împotriva legislației europene, Human Rights Act.
Acest lucru a fost subliniat de către reprezentantul reclamanților, care a afirmat în fața instanței: „Ei spun că jurnaliștilor lor, suspectați de infracțiuni, li se aplică reguli diferite, spre deosebire de alte persoane suspectate de infracțiuni”.
Cu toate acestea, judecătorul a fost de acord cu partea apărării și a blocat temporar identificarea jurnaliștilor de la Mail până la pronunțarea hotărârii sale provizorii. El a argumentat că a ajuns la această decizie în parte pentru că indivizii nu au avut ocazia să ofere o apărare.
„Deși recunosc că împiedic în acest stadiu comunicarea numelor jurnaliștilor, acest lucru este în interesul echității și al administrării justiției”, a declarat judecătorul, lăsând să se înțeleagă că decizia sa s-ar putea schimba pe măsură ce procesul avansează.
O lungă listă de acuzații
Tabloidul The Daily Mail este acuzat de o serie de activități ilegale, printre care „interceptarea ilegală a mesajelor vocale, ascultarea în direct a convorbirilor telefonice, obținerea de informații private, cum ar fi facturile telefonice detaliate sau dosarele medicale, prin înșelăciune sau «blagging», folosirea de detectivi privați pentru a comite aceste acte ilegale de colectare de informații în numele lor și chiar comandarea spargerii și intrării pe o proprietate privată”.
Acuzațiile se întind pe o perioadă lungă de timp, din 1993 până în 2011, iar unele dintre ele se referă la evenimente care au avut loc chiar în 2018.
Printre reclamanți se numără prințul Harry, Sadie Frost, Doreen Lawrence și Elton John.
Articole asemănătoare
Apple și Google, supărate pe noul proiect de lege al Congresului american
Unde este Aleksei Navalnîi? Echipa lui spune că politicianul anti-Putin a dispărut din colonia penală
Ocupația bizară a locuitorilor unui oraș din Macedonia de Nord: distribuirea fake news-urilor despre alegerile americane
Putin susține că Rusia a dejucat planul de asasinare a unui jurnalist pro-Kremlin
OpenAI este acuzată de încălcarea regulamentului GDPR, în Polonia