Prin intermediul unei aplicații, ucrainenii pot raporta guvernului mișcările trupelor rusești
Autoritățile ucrainene se folosesc de un chatbot pentru a documenta mișcările trupelor rusești, violența împotriva civililor sau pentru a geolocaliza bombardarea zonele rezidențiale. Inițial, aplicația a servit ca o metodă de debirocratizare și era folosită de ucraineni pentru a trimite poze cu buletinul sau alte acte oficiale necesare pentru anumite oficii guvernamentale.
Aplicația se numește Diia și are ca scop ușurarea plății impozitelor sau primirea de servicii publice. Acum, însă, guvernul i-a mai dat o întrebuințare: depistarea trupelor rusești. Funcția recent introdusă se numește ”e-Enemy” și conține un robot care răspunde automat la mesajele trimise de civili, iar apoi le trimite mai departe către autoritățile ucrainene.
Conform ministrului Digitalizării din Ucraina, aceste informații ajung de multe ori la forțele armate. Cel mai bun exemplu îl reprezintă atacul asupra Hersonului, moment în care aproape toții locatarii dintr-un cartier al orașului au trimis raportări cu privire la poziția trupelor armatei ruse, iar autoritățile ucrainene au reușit să le urmărească pas cu pas.
”Aproape fiecare apartament ne-a trimis un raport. Deci am putut geolocaliza trupele rusești în apropierea fiecărui apartament de pe cele două străzi”, a declarat ministrul Digitalizării, Mykhailo Fedorov, într-un interviu pentru TIME.
Pentru a se asigura că informațiile venite din partea civililor sunt autentice și nu provenite de la trolli ruși (cum s-a întâmplat în prima faza a acestui proiect, conform Business Insider), guvernul de la Kiev a implementat o serie de măsuri de siguranță. Pentru a putea trimite informații sau imagini prin funcția e-Enemy, utilizatorii trebuie să își confirme identitatea folosindu-se de un alt portal gestionat de autorități, care necesită o poză cu un act de identitate recunoscut la nivelul instituțiilor ucrainene. Pe lângă asta, chatbot-ul instruiește oamenii să trimită fotografii din cât mai multe unghiuri, astfel încât geolocalizarea să poată fi făcută cât mai repede de autorități.
”Te îndrumă să faci ceea ce trebuie, așa că va fi nevoie de mai multe fotografii din anumite unghiuri și așa mai departe. Prin urmare, aproximativ 80-90% din conținutul trimis de utilizatori este utilizabil de către noi (ministerul Digitalizării) și de către celelalte autorități”, a declarat Fedorov.
Conform datelor citate de TIME, în jur de 253.000 de oameni au raportat mișcări ale trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei prin intermediul e-Enemy, iar peste 66.000 au trimis imagini cu pagube asupra orașelor sau zonelor în care locuiesc.
Guvernul ucrainean mizează pe datele și imaginile furnizate de cetățeni pe care le centralizează în cadrul Parchetului General, în speranța că acestea vor putea fi folosite în instanțele internaționale care judecă crimele de război ale armatei ruse. Autoritățile de la Kiev spun că țin cont de protocoalele comunității internaționale de strângere de date din mediul digital și asigură că imaginilie și mărturiile oamenilor strânse cu ajutorul e-Enemy sunt adecvate.
”Acest război a reprezentat cea mai radicală schimbare în materie de operațiuni de război de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, cel puțin în Europa. Dacă vă uitați la ceea ce s-a întâmplat în războiul cibernetic, am schimbat manualul practic peste noapte. Cred cu tărie că vom reuși să schimbăm și modul în care este administrată justiția internațională”, a subliniat Mykhailo Fedorov în interviu.
Articole asemănătoare
Studiile afirmă că știrile false aproape au dispărut de pe Facebook
Grecia închide ochii la cazuri de spionaj, violență și procese abuzive împotriva jurnaliștilor
UE anchetează modul în care Meta colectează datele personale în scop publicitar
O poză realizată la protestele din 2017, asociată cu manifestațiile recente anti-vaccin
Solicitare 544 pentru a afla cine e purtătorul de cuvânt al Guvernului? PressOne denunță lipsa transparenței