Primul interviu al lui Aleksei Navalnîi din spatele gratiilor: „Totul e organizat ca eu să fiu controlat”
După aproape jumătate de an în spatele gratiilor, politicianul anticorupție Aleksei Navalnîi a dat primul său interviu. În articolul publicat de New York Times, acesta a descris cum este viața din colonia penitenciară de înaltă securitate de la Pokrov, inclusiv despre metodele de ”reabilitare” socială pe care le aplică gardienii ruși.
Criticul lui Vladimir Putin a asemănat închisoarea rusă cu „un lagăr de muncă chinez, unde toată lumea merge în rând şi unde există camere peste tot. Controlul este constant şi există o cultură a denunţului”, conform NYTimes, citat de Al Jazeera.
Mai mult decât atât, el a afirmat că este obligat să stea zilnic minim opt ore să se uite la televiziunea rusă de stat și la alte filme propagandistice, orice altă activitate – precum scrisul sau cititul – fiind interzisă.
„Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maximum în fiecare oră a zilei”, a mai spus Navalnîi, care descrie experiența ca fiind de o „violenţă psihologică”.
O metodă de tortură din timpul Războiului Rece
În timpul Războiului Rece, privarea de somn a unui deținut înainte de interogarea acestuia reprezenta una dintre principalele metode folosite de ambele tabere, fiind considerată o metodă de tortură dacă este folosită pe termen lung și repetată.
De ambele părți ale cortinei de fier, lipsirea de somn a fost folosită pentru a scoate informații de la deținuți. După spusele lui Aleksei Navalnîi, metoda încă este folosită de către gardienii ruși.
„Înţeleg acum de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete (…) Nu lasă urme şi este insuportabilă”, a spus Navalnîi.
Putin nu e veșnic
În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi se declară optimist cu privire la viitorul Rusiei și afirmă că numirea actualului lider ca înlocuitor al lui Boris Elțîn e „o greșeală” care „va fi remediată”.
„Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil”, mai afirmă politicianul.
În ceea ce privește sancțiunile impuse de puterile occidentale Rusiei, Navalnîi afirmă că ele nu sunt o soluție, întrucât cei răniți vor fi cetățenii, nu cei aflați la putere.
Este estimat că redacția New York Times a primit 54 de pagini scrise de mână, conținând răspunsurile lui Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al disidentului, Kira Iarmiș, a confirmat pe Twitter că este primul interviu oferit de la încarcerare.
Articole asemănătoare
Documentar BBC: Coreea de Nord produce și vinde arme și droguri, în ciuda sancțiunilor internaționale
Editiadedimineata: Hyundai a dezvăluit cel mai mic model electric
Studiu: Adolescenții folosesc social media și pentru a-și exprima susținerea față de o idee politică
Singapore, pe modelul Rusiei: lege împotriva știrilor false, scuza perfectă pentru cenzură
Doi jurnaliști au câștigat premiul Nobel pentru Pace. Cine sunt laureații care luptă pentru libertatea presei