Presa americană finanțată de stat, în pericol. Mecanismul de protejare a libertății editoriale, suspendat

Presa americană se află în pericol, întrucât mecanismul care protejează libertatea editorială a publicațiilor de stat ar putea fi suspendat.

Directorul Agenției americane pentru Media Globală (USAGM) susține că “firewall”-ul nu se potrivește principiilor constituționale, în ciuda faptului că protejează interferența oricărei persoane în deciziile Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty, Radio Free Asia, The Middle East Broadcasting Networks, precum și Office of Cuba Broadcasting, informează The Guardian.

„Regula amenința valorile constituționale, deoarece constituția oferă președintelui o mare putere de decizie în direcționarea politicii externe a Statelor Unite”, a afirmat Michael Pack, o poziție criticată ca fiind în favoarea propagandei de stat.

Legea susține că „firewall-ul există între redacția unei rețele USAGM; toți ceilalți din organizație; și Direcția Executivă a Guvernului SUA”, iar acesta este încălcat atunci când „orice persoană din cadrul Executivului sau al unei rețele, dar în afara redacției, încearcă să direcționeze, să preseze, să constrângă, să amenințe, să interfereze sau să influențeze în mod nepermis oricare dintre rețelele USAGM, inclusiv conducere, ofițeri, angajați sau personal, în îndeplinirea sarcinilor și activităților lor jurnalistice și de difuzare”.

Nu e prima oară când deciziile lui Park la vârful USAGM. În august, acesta a retras autorizațiile de securitate a șapte jurnaliști seniori, care susțin că au fost dați afară pentru că au criticat tentativele lui Park de transformare a instituțiilor media susținute de stat în organe de propagandă oficială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *