Pot autoritățile să închidă, în timpul stării de alertă, site-urile care publică informații false?
Autoritățile din România au decis, la începutul stării de urgență, că este necesară intervenția ANCOM în situațiile în care un site propagă informații false. În două luni, cât a ținut starea de urgență, MAI a solicitat închiderea a 15 site-uri.
Însă intervine întrebarea – odată cu trecerea de la starea de urgență la varianta mai relaxată, numită ”stare de alertă” – dacă autoritățile mai pot să închidă site-urile care publică teorii ale conspirației și dezinformează publicul.
Dinpresa.com afirmă că, în ordonanța pentru instituirea stării de alertă, nu se regăsesc măsurile prevăzute în decretul prezidențial pentru starea de urgență. Cu toate astea, publicația amintită remarcă un aspect important: tentativa autorităților de a combate fake news-urile prin închiderea unor site-uri nu a avut efectul scontat.
Mai mult decât atât, pe internet continuă să existe site-uri obscure, care promovează tot felul de scenarii false. Un exemplu amintit de Dinpresa.com este ziardesinaia.ro, care promite să arate ”Escrocheria «Coronavirus» şi vaccinarea obligatorie”. În articol, autorul/autorii dau curs teoriilor anti-vaccin, încercând să-i convingă pe cititori că COVID-19 nu este decât o păcăleală, menită să-i determine pe părinți să-și vaccineze copiii.
”Ce se încearcă de fapt? Este binecunoscut că vaccinurile au efecte adverse care pot duce în unele cazuri până la moartea copiilor vaccinaţi. Este binecunoscut că vaccinurile se fac fără un control clinic aprofundat al copiilor. Este binecunoscut că toţi producătorii de vaccinuri nu-şi asumă niciun fel de responsabilitate pentru efectele adeverse. Este binecunoscut că pe toate cutiile de vaccinuri este stipulat faptul că vaccinurile nu sunt testate cu privire la boli pe care le pot provoca precum cancerele. În Convenţia Medicală de la Geneva este clar stipulată interdicţia obligativităţii vaccinării, ele putând fiind doar recomandate. Cu toate astea se forţează obligativitatea vaccinării copiilor, deşi sunt anunţate mii de cazuri doar în România de efecte adverse cumplite ale acestora”, se arată în articolul publicat pe ziardesinaia.ro.
Așa cum spuneam mai sus, ”ziarul” acesta nu e singurul derapaj din mediul online, care a funcționat și în timpul stării de urgență, și o va face la fel de bine și după. Dinpresa.com mai menționează câteva bloguri obscure, cu nume ciudate: ayeaye20.wordpress.com, ”blogul pentru apărarea ortodoxiei și a României” al lui Radu Iacoboaie și ortodoxiacatacombe.wordpress.com.
VOR MAI FI ÎNCHISE SITE-URILE CARE PROPAGĂ INFORMAȚII FALSE?
Pe scurt: se observă că, pe deoparte, ordonanța privind starea de alertă nu prevede închiderea site-urilor care propagă informații false, dar și că internetul este plin de astfel de site-uri.
Într-un comunicat emis joi, în ultima zi a stării de urgență, ANCOM a arătat că toate măsurile pe care le-a instituit la cererea MAI în ultimele două luni au fost revocate. Cu alte cuvinte, s-au emis decizii ca site-urile care au fost închise pe motiv că publică informații care dezinformează să fie redeschise.
Răspunsul la întrebarea ”mai pot autoritățile să închidă site-uri?” poate fi dedus din textul celor 15 decizii emise de ANCOM:
”Având în vedere că, începând cu data de 15 mai 2020, starea de urgență instituită pe întreg teritoriul României încetează, ceea ce determină încetarea inclusiv a măsurilor dispuse în baza Decretului Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României (…) președintele ANCOM emite prezenta decizie:
1) Începând cu data de 15 mai 2020, efectele Deciziei Președintelui ANCOM nr. 482/2020, prin care s-a dispus întreruperea imediată, în informarea utilizatorilor, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice ori a stocării conținutului disponibil prin intermediul site-ului «x», încetează”, se arată în deciziile publicate de ANCOM pe site-ul oficial.
Cu alte cuvinte, măsura nu a fost introdusă în ordonanța stării de alertă, deci ea nu mai este aplicabilă. Cel puțin până la noi reglementări, autoritățile nu vor mai putea să închidă site-uri care propagă informații false și teorii ale conspirației.
Articole asemănătoare
Viralul zilei: banner cu mesaj anti-PSD, pus pe o pasarelă de pe DN1
Regina Marii Britanii și-a arătat recunoștința față de mass-media
Amnesty International cere autorităților române să investigheze acuzațiile de utilizare excesivă a forței
WhatsApp va deveni nefuncțional pentru milioane de telefoane. Ce utilizatori vor fi vizați de schimbare
Un jurnalist japonez, acuzat de junta din Myanmar de ”fake news”