Poliția rusă a descins la domiciliul jurnalistului Roman Dobrokhotov, fondatorul publicației Insider

Domiciliul jurnalistului de investigații Roman Dobrokhotov, fondatorul site-ului Insider, a fost percheziționat de poliția rusă într-o nouă acțiune de intimidare a presei.

Dobrokhotov a scris pe Twitter miercuri dimineață că „poliția bate” la ușa apartamentului său, în timp ce soția sa a informat grupul de asistență juridică OVD-Info cu privire la percheziții, înainte ca telefonul său să devină indisponibil, conform The Independent.

Un avocat al grupului de asistență juridică Pravozashchita Otkrytki a declarat că au fost reținute, în cadrul percheziției, telefoane mobile, laptopuri și tablete, precum și pașaportul jurnalistului – care ar fi trebuit să părăsească Rusia miercuri, după spusele unui coleg de-ai săi de la Insider.

Mai mult decât atât, editorul-șef al Insider – un site cunoscut pentru investigațiile sale în parteneriat cu Bellingcat – a fost catalogat de Rusia drept ”agent străin”, etichetă pusă de regimul de la Kremlin oricărui jurnalist sau activist care se opune Moscovei.

Vizată de acțiunea polițiștilor ruși a fost și casa părinților lui Dobrokhotov.

Pretextul folosit de autoritățile ruse

Insider susține că situația ar fi fost generată de o plângere de calomnie formulată în aprilie de bloggerul olandez Max van der Werff, suspectat de publicație că a colaborat cu serviciile de informații și serviciile militare rusești pentru a răspândi informații false.

Acțiunile subversive întreprinse de van der Werff, afirmă publicația, ar fi dus la confuzie privind concluziile anchetei oficiale în legătură cu doborârea zborului Malaysia Airlines 17 în estul Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *