Poliția din Hong Kong a arestat cinci jurnaliști ai unei publicații de investigații

Una dintre cele mai cunoscute și incisive publicații de investigații din Hong Kong, Apple Daily, a rămas fără cinci dintre jurnaliștii săi, după ce poliția a descins la sediul ziarului.

Sediul Apple Daily a fost percheziționat în această săptămână de 200 de polițiști, cărora li s-a ordonat să confiște „materialele jurnalistice”, după cum arată instituția ce se ocupă cu securitatea națională într-un comunicat. Cei cinci editori au fost arestați după ce autoritățile au descins în casele lor, conform NPR.

Motivele pentru care ziarul de investigații a fost vizat de autorități sunt „zeci de articole care solicitau agențiilor străine să impună sancțiuni Chinei sau guvernului din Hong Kong”.

Printre cei arestați se numără și trei dintre cei mai importanți oameni ai ziarului: CEO-ul companiei care deține Apple Daily, Cheung Kim-hung; editorul-șef, Ryan Law, și șeful de operațiuni Chan Puiman.

Șeful securității din Hong Kong, John Lee, i-a numit pe cei arestați – care încă nu au fost acuzați – „făptași” și „criminali” care „au folosit munca jurnalistică ca instrument pentru a pune în pericol securitatea națională”. Oficialul a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, care l-au întrebat de ce autoritățile vizează articole din 2019 cu o lege introdusă în 2020 și care nu este retroactivă.

Nu e prima oară când Apple Daily este vizată de legea ce a stârnit proteste masive în Hong Kong. În septembrie 2020, polițiștii au percheziționat sediul publicației și l-au arestat pe Law, însă răspunsul a fost contrar așteptărilor autorităților: cititorii s-au grăbit să cumpere copii ale ziarului, dar și acțiunile companiei. O fotografie cu un tânăr care citea liniștit Apple Daily și era înconjurat de polițiști a devenit virală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *