Pasagerii avionului deturnat de Lukașenko au povestit momentul arestării jurnalistului Protasevici

Jurnalistul Roman Protasevici, aflat în exil de la sfârșitul anului trecut, a fost arestat imediat ce aeronava Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a aterizat pe aeroportul din Minsk. Ceilalți pasageri din avion povestesc că Protasevici știa ce presupune aterizarea în Belarus, dar și că aceasta nu este întâmplătoare.

Atunci când pilotul a anunțat, de nicăieri, că aeronava se va îndrepta către capitala Belarusului, în ciuda faptului că începuse deja coborârea spre Vilnius, unul dintre pasageri s-a ridicat de pe scaunul său și și-a scos din bagajul de deasupra laptopul. I l-a dat unei alte persoane, aflată lângă el, împreună cu telefonul propriu, povestesc martorii, conform Agerpres, care citează Reuters.

Bagajele jurnalistului au fost verificate

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a povestit Mantas, unul dintre pasagerii de origine lituaniană.

Acesta a mai afirmat că Protasevici a greșit atunci când i-a dat însoțitoarei sale bunurile, întrucât și aceasta a fost reținută. „Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale”, a mai spus Mantas.

După aterizare, toți pasagerii au fost verificați de autoritățile din Belarus, însă asupra lui Protasevici s-a insistat. „Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje (…) Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)”, a relatat un alt pasager.

„Sunt Roman Protasevici și sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”

Mai mult decât atât, la sosirea organelor de securitate de pe aeroport, disidentul și-ar fi dat jos masca, afirmând: „Sunt Roman Protasevici și sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”, semn că înțelesese că aterizarea forțată nu fusese o coincidență.

„Nu am primit nicio informație despre ce s-a întâmplat, doar ce am putut găsi pe internet. (Arestarea, n.r.) s-a desfășurat foarte calm, iar el (Roman Protasevici – n.r. ) nu a protestat. Așteptam la coadă, când a fost ridicat pur și simplu”, a relatat un alt pasager, conform Digi24

Canalul de opoziție Nexta, la care Protasevici a contribuit, susține că mai mulți operativi ai Serviciului de Securitate din Belarus, KGB, s-au îmbarcat în același avion cu jurnalistul disident, apoi au devenit violenți la adresa echipajului companiei Ryanair pentru a forța aterizarea, informează DefenseRomania.

The Guardian arată că prezența la bord a agenților KGB este susținută și de CEO-ul Ryanair, care a declarat într-un interviu că „se pare că intenția autorităților a fost de a îndepărta un jurnalist și însoțitorul său de călătorie (…) credem că au fost debarcați și agenți KGB la aeroport”. Acesta nu a afirmat nimic cu privire la posibila bruscare a personalului din aeronavă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *