Paradoxul britanic: audiențele au crescut, însă încrederea publicului în presă s-ar eroda

A copy of The Independent newspaper is seen on a stand outside a newsagent in London September 24, 2009. Independent News & Media, owners of The Independent, is prepared to give bondholders a substantial equity stake in order to secure its financial future, the publishing group said on Wednesday, confirming what an industry source previously told Reuters. The heavily-indebted company, which needs to refinance an overdue 200 million euros ($295.5 million) senior note, said it planned a debt-for-equity swap that would give bondholders an interest: "in line with that which is now being referred to in media reports." The group cautioned that its restructuring proposals still had to be finalised. REUTERS/Stephen Hird (BRITAIN BUSINESS MEDIA)

Presa din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord se confruntă cu un paradox: în timp ce audiențele au crescut, un nou studiu arată că încrederea publicului s-ar degrada.

Aproape două treimi din respondenții sondajului susțin că jurnaliștii din televiziune nu prezintă încredere, în timp ce trei sferturi susțin același lucru despre ziartiști, arată un studiu realizat de YouGov la cererea Sky News, conform The Guardian.

Discuțiile privind greșelile guvernului, prezentate atât pe posturile TV cât și în publicațiile britanice, ar fi motivul pentru care relația dintre mass-media și public s-ar eroda. De la începutul crizei epidemiologice, adversarii politici ai Guvernului lui Boris Johnson, experți din sănătate și jurnaliști au criticat modul în care Marea Britanie a răspuns amenințării.

„Multe critici pe care le-am văzut online sunt că [mass-media] nu sprijină suficient guvernul, lipsește starea de spirit a țării și nu aduce o contribuție pozitivă. Dar nu este sarcina unui jurnalist să sprijine guvernul. Putem contribui în mod pozitiv prezentând părerile medicilor, asistenților medicali și îngrijitorilor fără PPE sau a lucrătorilor din sănătate spunând «Nu sunt testat»”, afirmă Mark Austin, prezentator Sky News.

Totuși, The Guardian notează că modul în care întrebările au fost puse în sondaj joacă un rol important, dat fiind faptul că studii similare realizate în această perioadă arată o imagine diferită, în care mass-media se află printre cele de mai încredere surse.

Un studiu realizat de Reuters Institute for the Study of Journalism arată că publicul se bazează cel mai mult pe informațiile oferite de doctori, oameni de știință și experți în Sănătate, indiferent de grupa de vârstă, nivelul de educație și țara de provenință. Atunci când vine vorba de presă, respondenții afirmă că au reușit să înțeleagă mai bine evenimentele actuale prin intermediul organizațiilor mass-media. Există însă și excepții: aproximativ unul din 3 consideră că pandemia a fost exagerată de presă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri