Organizația RSF este sceptică la promisiunile talibanilor privind respectarea libertății presei
Promisiunile talibanilor cu privire la respectarea libertății presei în noul Emirat Islamic al Afganistanului stârnesc scepticism pentru organizația internațională Reporters without Borders.
„Alegându-și în mod clar cuvintele cu atenție într-un moment de cea mai mare îngrijorare pentru personalul din mass-media din Afganistan, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru Reporterii Fără Frontiere (RSF) că «nu vor avea loc amenințări sau represalii împotriva jurnaliștilor» sub talibani”, se arată în comunicatul organizației.
Într-un răspuns acordat RSF, Mujahid a afirmat că rolul presei este de a corecta greșelile guvernanților, motiv pentru care jurnaliștii vor continua să-și desfășoare munca. Însă organizația se întreabă cât de multă încredere ar trebui acordată cuvintelor alese ale purtătorului de cuvânt taliban, precum și dacă „a existat o schimbare în politica” noului regim de la Kabul.
Mai mult decât atât, întrebat dacă oficialii talibani sunt dispuși să semneze un angajament privind respectarea presei, Zabihullah Mujahid a afirmat că o astfel de promisiune ar trebui amânată, întrucât Afganistanul este „într-o perioadă de tranziție și va fi mai bine să așteptăm câteva zile”.
„Oricum, jurnaliștii care lucrează pentru mass-media de stat sau private nu sunt criminali și niciunul dintre ei nu va fi urmărit penal. În opinia noastră, acești jurnaliști sunt civili și, mai mult, sunt tineri talentați care constituie bogăția noastră. Nu vor exista amenințări împotriva lor. Dacă jurnaliștii au rămas acasă în unele locuri, este din cauza situației de război. În curând vor putea lucra ca înainte. Avem nevoie de ei pentru a «rupe» climatul de frică care domnește în prezent în țară”, a mai spus oficialul taliban.
În ceea ce privește femeile jurnalist, Mujahid a asigurat organizația că drepturile acestora vor fi respectate dacă ele se conformează codului vestimentar musulman, însă le roagă „să rămână acasă, fără stres și fără teamă”, până când statul se poate asigura că este stabili un „cadru legal, astfel încât femeile să nu fie deranjate pe stradă și la locul lor de muncă”.
„Le asigur că se vor întoarce la slujbele lor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Articole asemănătoare
Google, în centrul noilor plângeri ale grupurilor europene pentru protecția consumatorilor
Plimbările românilor s-au mutat în cartiere. Cum a modificat pandemia tiparele de călătorie ale oamenilor
În China, tehnologia deep fake ajută la frauda fiscală
Un jurnalist libanez care a prevăzut cum va muri, găsit mort în mașina sa. Familia a aflat vestea când raporta dispariția
Inteligența artificială ar putea ajuta împotriva fenomenului de burnout