Opt jurnaliști BBC acuză organizația media de bias pro-Israel
Într-o scrisoare trimisă către Al Jazeera, opt jurnaliști angajați ai BBC au criticat modul în care compania de radiodifuziune reflectă situația din Fâșia Gaza și omite contextul istoric cheie în reportaje.
Angajații, care își păstrează anonimatul, spun că BBC investește mai mult timp și efort în umanizarea victimelor israeliene în comparație cu cele palestiniene. În scrisoare se spune că BBC se face vinovată de un „dublu standard în ceea ce privește modul în care sunt văzuți civilii”, având în vedere că este „neclintită” în relatarea presupuselor crime de război rusești din Ucraina.
„BBC nu a reușit să relateze cu acuratețe această poveste – prin omisiune și lipsa de implicare critică față de afirmațiile Israelului – și, prin urmare, nu a reușit să ajute publicul să se implice și să înțeleagă abuzurile drepturilor omului care se desfășoară în Gaza”, se arată în scrisoare.
„Mii de palestinieni au fost uciși de la 7 octombrie. Când va fi numărul suficient de mare pentru ca poziția noastră editorială să se schimbe?”, mai afirmă semnatarii.
Potrivit Al Jazeera, jurnaliștii au ales să rămână anonimi și nu au trimis aceeași scrisoare directorilor BBC, deoarece nu cred că va schimba ceva.
Există unele întrebări
Este important de menționat că această scrisoare trebuie luată cu un grăunte de sare, având în vedere că doar opt din miile de angajați BBC și-au exprimat public, chiar și sub anonimat, îngrijorarea față de modul în care compania prezintă conținutul. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să nu fie o preocupare împărtășită de tot personalul.
O altă întrebare care ar trebui pusă este de ce semnatarii au ales să trimită această scrisoare doar către Al Jazeera (din câte știm noi), și nu către alte publicații internaționale. Este adevărat că este posibil ca alte instituții de presă să fi ales să nu publice preocupările celor opt jurnaliști BBC.
Dar, pe de altă parte, această petiție este în concordanță cu o altă petiție pe o temă similară: în urmă cu câteva săptămâni, peste 750 de jurnaliști internaționali au criticat modul în care conflictul din Gaza este prezentat în mass-media occidentală.
citiți și: PESTE 750 DE JURNALIȘTI CONDAMNĂ MODUL ÎN CARE MASS-MEDIA RELATEAZĂ DESPRE RĂZBOIUL ISRAELULUI
Foști și actuali jurnaliști au semnat o petiție prin care cer presei să înceapă să folosească termeni precum „genocid” și „apartheid” pentru a descrie acțiunile Israelului în conflictul cu palestinienii, subliniind că redacțiile de presă sunt „responsabile pentru retorica dezumanizantă care a servit la justificarea epurării etnice a palestinienilor”.
În timp ce scrisoarea încurajează redactorii și reporterii să numească acțiunile Israelului împotriva palestinienilor „apartheid”, „purificare etnică” și „genocid” – deoarece aceștia sunt „termeni preciși, bine definiți de organizațiile internaționale pentru drepturile omului” -, semnatarii doresc ca redacțiile de presă să nu evite să recunoască faptul că „cele mai importante grupuri pentru drepturile omului au numit Israelul un regim de apartheid”.
Articole asemănătoare
Povestea merge mai departe: Victor Ciutacu a venit la Mediastandard și Oamenii dimineții
Grupurile pentru drepturile omului suspectează Israel de crimă de război în cazul uciderii jurnalistului Reuters
Culmea dezinformării: Rusia spune că a găsit 1.2 milioane de fake-uri pe social media
CBS ia atitudine împotriva dezinformării cu unitatea de verificare a faptelor
În doar o zi, cinci jurnaliști mexicani au fost împușcați și răniți