Oameni care militează pentru respectarea legii instigă la nerespectarea ei
Decizia președintelui Klaus Iohannis de revocare din funcție a celei care a fost până ieri șefa DNA, a survenit după o hotărâre venită din partea Curții Constituționale.
Nu putem contesta că mijloc sunt jocuri politice de înalt nivel cu un deznodământ dificil de anticipat. Deși este imperios necesar ca justiția să fie independentă, nu putem trece cu vederea că CCR are aparent o structură politizată, fapt care a dus la contestarea în mediul online a unor membri. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a avut două mandate de deputat PSD de Iași și a deținut funcțiile de președinte și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Cu toate acestea, chiar dacă avantajează sau dezavantajează pe cineva deciziile CCR, acestea au caracter obligatoriu, instituția fiind garantul respectării democrației.
Acest eveniment a scindat opinia publică în două tabere: cei care cred că Iohannis a procedat greșit și cei care o regretă pe Laura Codruța Kovesi, însă sunt conștienți că președintele a fost nevoit să semneze decretul de revocare, deoarece deciziile CCR sunt literă de lege.
Reacțiile în mediul online nu au întârziat să apară și foarte mulți dintre liderii de opinie de dreapta și-au exprimat propriile analize în presă sau pe rețelele de socializare.
Lucian Mîndruță a fost printre primii ce au făcut declarații pe baza acestui subiect:
O prezență foarte vocală în online care a reacționat dur la adresa președintelui Iohannis este Ioana Ene Dogioiu, care își prezintă dezamăgirea profundă asupra revocării lui Kovesi, criticându-l pe șeful statului: „Daca cumva a plecat de acolo, Klaus Iohannis s-a intors la Grivco. De dragul functiei, de dragul banilor si al privilegiilor pentru care a tradat 6 milioane de voturi.”. În plus, jurnalista tratează ironic decizia crucială: „Presedintele a trimis purtatoarul de cuvant de parca anunta agenda zilei. Si am suspiciunea ca nici macar nu a fost vorba doar despre lasitate, cu atat mai putin despre rusine. Era la Sibiu si nu se facea sa-si strice bunatate de program. Faptul ca dl Tariceanu a plecat inca din weekend in concediu arata ca stia deja de revocare, presedintele anuntase ca se executa.” (Întreaga declarație a Ioanei Ene Dogioiu aici: http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/klaus-iohannis-s-a-intors-la-grivco-pretul-tradarii-1520776 ).
Nici Cristian Tudor Popescu nu a fost indiferent față de știrea ce e acaparat toată atenția României. Cum era de așteptat, CTP nu este de acord cu decizia lui Iohannis, asociind-o cu o lipsă de curaj:
„El a jurat să respecte Constituția, nu Curtea Constituțională. Președintele avea posibilitatea să refuze decizia CCR și să-și asume suspendarea. Dar președintelui i s-a făcut frică de suspendare. În mod nejustificat, pentru că în acest moment suspendarea nu e foarte realizabilă.
Ceea ce am văzut azi e un gest egoist, cinic. Domnul Iohannis a făcut socoteala: domne, mi-am anunțat candidatura pentru al doilea mandat, am crescut un pic în sondaje, nu-mi pică bine o suspendare acum, deci … o s-o revoc pe Kovesi. Faptul că anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt arată că președintele nu a vrut, totuși, să-și asocieze imaginea cu acest anunț”.
Șocant este că toate aceste reacții vin din partea oamenilor care militează pentru democrație și pentru respectarea legii, oameni care s-au aflat în spatele președintelui din momentul în care și-a anunțat candidatura. Aceștia au fost primii care au salutat respectarea statului de drept și gesturile constituționale ale președintelui. Tot ei au fost cei care au recunoscut meritul acestuia în momente cheie, cum ar fi oprirea OUG 13.
Fără să își dea seama, liderii de opinie de dreapta cad acum în cea mai mare capcană a PSD, contestând pe singurul lider în spatele căruia pot să se alinieze forțele de dreapta. Este de-a dreptul șocant cum oameni care promovează principiile democrației sunt dezamăgiți de faptul că primul om în stat a respectat legea. Prin afimațiile lor, aceștia dau dovadă de o lipsă de perspectivă și doar gândesc subiectiv, nu iau în considerare circumstanțele prin care Iohannis a semnat decretul de revocare.
Eroarea strategică este mult mai mare în condițiile în care nu putem vorbi despre o candidatură la prezidențiale a lui Cioloș sau Kovesi, deoarece aceștia nu au un suport popular suficient de mare. Atât Cioloș, cât și Kovesi nu reușesc să transforme favorabilitatea în intenție de vot, având 5-7% din opțiunile electoratului. În același timp, prin comparație, cercetările sociologice îl plasează pe Klaus Iohannis cu procente între 48-58%.
În acest moment, România are nevoie de oameni care să o conducă pe un drum civilizat și să fie capabili să înțeleagă importanța deciziilor CCR.
Articole asemănătoare
Instagram – o alternativă a publicațiilor online de a se promova?
Sam Altman se va întoarce în funcția de CEO al OpenAI
Nici articolele despre tunelele din Bucegi nu mai sunt ce-au fost. Astăzi: cazul argumentpress.ro
Aleksei Navalnîi riscă să petreacă alți 15 ani în închisoare
Laura Codruța Kovesi a păstrat distanța față de presă – până aseară