O nouă taxă pe Internet pentru proprietarii de domenii

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) a stabilit încă de anul trecut o taxă de mentenanță pentru proprietarii de extensii .ro, începând cu 1 martie 2018.

Astfel, prin introducerea noii taxe, România se aliniază țărilor din Europa care plătesc tarife de mentenanță anuală pentru domeniile pe care le dețin pe Internet. De asemenea, ICI afirma că România este „singura tara din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanta anuala pentru domenii”.

Taxa a fost stabilită la nivelul pieței europene de profil, ținându-se cont și de veniturile românilor. Pentru domeniile care aparțin ICI Registar este percepută o taxă de 12 euro/an + TVA pe domeniu. Această taxă este încasată de către Romanian Top Level Domain (RoTLD), compania care oferă serviciile de înregistrare cu extensia .ro.

Într-un interviu acordat Ziare.com, Florinel Chiș, președintele Asociatiei Magazinelor Online din Romania a declarat că: „La inceputurile Internetului, a existat o ‘goana’ dupa domenii, cuvintele atractive sau domeniile scurte (de o litera) fiind achizitionate cu ideea de a deveni o investitie. Prin introducerea unei taxe anuale, se elimina acest blocaj al domeniilor, pentru ca cei care detin un numar semnificativ de domenii vor avea costuri substantiale in a le mentine, fara a dezvolta ceva si a publica ceva pe acele domenii. Persoanele fizice pot apela si la alte extensii, nu doar .ro, daca acest cost anual al mentenantei devine nesustenabil financiar. „Fiecare companie ar trebui sa fie atenta la data de expirare si sa achite taxa aferenta si ideal sa apeleze la o solutie care sa ii avertizeze din timp ca urmeaza sa expire domeniul. Acelasi lucru il pot implementa si pentru certificatul SSL (care are rolul de de a securiza schimbul de informatii pe Internet – n.red.). Deja au existat cazuri de companii mari, care nu au urmarit acest aspect si au avut site-ul indisponibil o perioada pentru ca le-a expirat domeniul si nu au achitat taxa la timp. La fel cum urmaresc un alt contract sau alte fluxuri ce necesita monitorizare periodica, la fel pot proceda cu domeniul web. Costul nu este unul semnificativ, iar pentru o afacere online, se introduce usor in cost of doing business”.

Chiar dacă proprietarii nu plătesc taxa la timp, domeniul nu va fi liber imediat. Pentru câteva zile va fi nefuncțional, iar după expirarea termenului limită, posesorii își vor pierde drepturile asupra site-urilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *