O nouă breșă de securitate în SUA: detalii secrete au fost discutate de pe conturi personale de Gmail

După scandalul de săptămână trecută în care un jurnalist a fost adăugat din greșeală în grupul de Signal, în care se discutau lovituri militare asupra rebelilor Houthi din Yemen, o nouă breșă de securitate a ieșit la iveală. Michael Waltz, consilierul președintelui Trump pentru securitate națională, și-a folosit contul personal de Gmai pentru a discuta detalii secrete cu alți membrii ai Consiliului de Securitate Națională.

Waltz, dar și alți colegi de-ai săi, au folosit aceste conturi personale în comunicările cu alte agenții guvernamentale ce cuprindeau, printre altele, detalii tehnice, dar și ”poziții militare confidențiale și sisteme de apărare puternice legate de un conflict în curs”, conform The Washington Post. Ceilalți interlocutori foloseau conturile securizate oferite de agențiile federale, lucru care nu pare să-l fii oprit pe Waltz să își folosească contul personal în continuare.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a negat că ar fi vorba de o breșă de securitate și a asigurat că „Waltz nu a trimis și nu ar fi trimis informații clasificate de pe un cont public”.

Siguranța online, ignorată de oficialii SUA

Deși se ocupă de siguranța națională a SUA, oficialii aflați la conducerea instituțiilor și agențiilor care se ocupă de acest aspect par să ignore până și cele mai elementare măsuri de siguranță în mediul online.

Scandalul ”Signalgate” de săptămâna trecută a scos în evidență frugalitatea pe care noua administrație Trump e dispusă s-o aplice pentru a dovedi lumii cât de puternică și hotărâtă e SUA să tranșeze problemele de pe glob.

Signal, o aplicație de mesagerie care criptează mesajele, e o platformă mult mai sigură decât Gmail, însă nici Signal (și nici o altă aplicație din prezent) nu poate opri o breșă în momentul în care oameni ce nu ar trebui să aibă acces la aceste informații secrete sunt adăugați chiar de cei care se ocupă de prevenirea breșelor.

Michael Waltz a fost și în cazul ”Signalgate” în centrul discuțiilor pentru că el a fost cel care a trimis invitația către jurnalistul The Atlantic. E al doilea incident într-o săptămână în care Waltz e vinovat de încălcarea normelor de siguranță, iar administrația Trump nu pare îngrijorată de potențialele breșe ce pot să apară de pe urma acestor încălcări de protocol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *