O jurnalistă din SUA, reținută pentru că nu și-a dezvăluit sursele
Jurnalista Catherine Herridge a fost condamnată și supusă la despăgubiri de 800 de dolari pe zi de un judecător federal pentru că a refuzat să își dezvăluie sursele unor articole publicate în 2017, pe când aceasta făcea parte din Fox News, un canal de televiziune de știri american.
Deși Herridge este așteptată să facă apel la decizia judecătorului, cazul ar putea provoca repercusiuni cu privire la Primului Amendament din constituția SUA pentru jurnaliștii și organizațiile de știri. Aceasta a refuzat în luna septembrie să menționeze sursele utilizate pentru realizarea unor articole, fapt ce se afla în discordanță cu un un ordin emis de un tribunal districtual din SUA. Conform CNN, tot procesul a început de la un cercetător american despre care jurnalista a menționat ca a fost ținta unor investigații FBI.
Raportat la documentele analizate de Fox News, jurnalista a susținut că Yanping Chen, cercetătorul american, a fost ținta investigațiilor autorităților. Cercetătoarea susține faptul că FBI a distribuit informații personale, încălcând legea ce vizează confidențialitatea. Aceasta s-a folosit de articolele lui Herridge cu scopul de a afla sursele reportajului. Jurnalista și Fox News au acționat împotriva acestui demers, menționând protecția asupra presei prevăzută în Primul Amendament.
Ca răspuns, judecătorul a declarat faptul că nevoia cercetătoarei primează în defavoarea drepturilor jurnalistei, însă a menționat că este conștient de importanta confidențialității surselor în cadrul presei și de rolul fundamental pe care acestea îl poartă. Decizia judecătorului a atras critici din partea susținătorilor și a membrilor presei libere și a Primului Amendament.
Primul Amendament al constituției americane asigura libertatea de exprimare și interzice Congresului să restricționeze presa și drepturile persoanelor de a se expira.
Un privilegiu de care dispun jurnaliștii este reprezentat de dreptul acestora de a decide dacă își dezvăluie sau nu sursele în instanță. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au existat exemple de jurnaliști ce au suferit consecințe pentru că nu și-au făcut publice sursele folosite.
Unul din aceste cazuri este cel al lui Mark Fainaru-Wada și Lance Williams, doi jurnaliști care au fost supuși la 18 luni de închisoare pentru că nu au recurs la divulgarea surselor de informații cu privire la un testimonial despre consumul de steroizi al unui jucător de baschet.
Articole asemănătoare
Google a fost amendată de Rusia cu o sumă mai mare decât PIB-ul planetei
Presa din India îndeamnă Google să mărească cota de venituri din publicitate a publisherilor la 85%
Un nou fake news circulă pe Facebook: substanțele de dezinfectare a străzilor omoară porumbeii
Donald Trump difuzează în medie 7 știri false pe zi
Gestul unui jurnalist la adresa unei victime, taxat de un post celebru de televiziune