Faptele de corupție dezvăluite de jurnalista din Bangladesh Rozina Islam i-ar putea aduce acesteia o condamnare la moarte, după ce statul a acuzat-o de spionaj.
Ziarista, care lucrează pentru cotidianul Prothom Alo, a fost reținută de poliție după ce a fost ținută în cabinetul unuia dintre asistenții personali ai ministrului de Sănătate mai mult de cinci ore, conform DW.
Familia jurnalistei afirmă că, pe lângă acuzațiile legale care încalcă dreptul presei de a-și exercita meseria, Islam a fost și hărțuită fizic și psihic de către personalul Ministerului.
„Au împins-o pe jos și au încercat să o sugrume. În timp ce-i smulgeau geanta, ei literalmente i-au răsucit brațul. Pielea i s-a cicatrizat și a suferit și vânătăi”, a afirmat soțul femeii, conform RSF.
Corupția achizițiilor publice, scoasă la iveală
Autoritățile afirmă că Rozina Islam și-ar fi folosit telefonul mobil pentru a fotografia documente legate de negocierile guvernamentale privind cumpărarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, încălcând astfel un act al secretelor oficiale din epoca colonială.
Totuși, editorul general al publicației pentru care Islam lucrează, Sajjad Sharif, susține că motivul real al arestării ar fi investigațiile acesteia, prin care a dezvăluit corupția și prostul management al sectorului public de la începutul pandemiei și până în prezent.
Dezvăluirile făcute de jurnalistă sunt cu atât mai grave cu cât Bangladesh trece printr-o perioadă neagră din cauza COVID-19.
Jurnaliștii cer eliberarea Rozinei Islam
Cazul Rozinei Islam a stârnit proteste în Bangladesh, sute de jurnaliști locali cerând eliberarea acesteia. „Ea lucrează de ani de zile ca reporter de investigație și e o față foarte cunoscută a sectoarelor despre care raportează. Cred că a fost prinsă de oamenii care vor să o împiedice să raporteze independent”, a afirmat Farida Yasmin, președintele clubului de presă local.
În ajutorul jurnalistei au sărit și organizații internaționale pentru protejarea jurnaliștilor. RSF a cerut eliberarea imediată a ziaristei și a îndemnat guvernul din Bangladesh să-și restabilească credibilitatea, în timp ce Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și-a arătat îngrijorarea față de starea presei din micul stat sud-asiatic.
„Suntem profund alarmați de faptul că oficialii din Bangladesh au reținut un jurnalist și au depus o plângere în baza unei legi draconice din epoca colonială, care aplică pedepse ridicol de dure. Poliția și autoritățile din Bangladesh ar trebui să recunoască faptul că Rozina Islam este un jurnalist a cărui activitate este în serviciul public și ar trebui să renunțe imediat la cauza împotriva ei și să-i permită să plece”, a afirmat Aliya Iftikhar, cercetător principal în Asia al CPJ.
Leave a Comment