O companie de teatru britanică lansează o adaptare a ”primului fake news modern”
În anul 1938, o transmisiune radio creea panică – sau cel puțin asta este ideea cu care lumea a rămas opt decenii mai târziu. Interpretarea realizată de Orson Welles a romanului War of the Worlds a primit atât laude, cât și critici, întrucât mii de oameni s-ar fi panicat din cauza ”primului fake news modern”.
Majoritatea ascultătorilor care ar fi luat în serios mesajul despre invazia marțienilor ar fi deschis radioul prea târziu. Și deși la începutul emisiei s-a menționat că este un text fictiv, interpretarea lui Welles semăna foarte mult cu un buletin de știri de ultimă oră, ce a întrerupt un program muzical. Este atât de cunoscut evenimentul, încât în orașul din povestea spusă de actor (Grover’s Mill, New Jersey), ar exista o cafenea dedicată special transmisiunii, conform The Guardian.
Așa le-a venit ideea celor de la Rhum and Clay să pună în scenă nu numai versiunea descrisă de Wells în urmă cu 80 de ani, ci și o variantă adaptată pentru era actuală. Compania britanică spune că rolul acestei producții ar fi să deslușească „această idee a evenimentelor mondiale care vin în casă și perturbă confortul”.
Spectacolul va avea în rolul principal o femeie podcaster, a cărui secret de familie o conduce spre transmisiunea din 1938 a lui Welles. Publicul va fi plimbat din prezent la momentul panicii și vor explora trecerea de la mesajele de pe Twitter ale președintelui american la isteria de acum opt decenii – și invers.
Compania britanică a anunțat că show-ul va fi ținut la teatrul New Diorama din Anglia, în perioada 8 ianuarie – 9 februarie.
Articole asemănătoare
Lukașenko transformă Codul Penal în propria armă. Protestatarii vor fi pedepsiți cu până la trei ani de închisoare
De la documentarul francez „Hold-Up” la metodele eficiente de creare a unei conspirații de succes
Propaganda rusă: Ucraina plănuia un atac cu „bombe murdare” în Rusia
Anul 2018 aduce infuzie de bani americani în mass-media din România
Fake news cu poze din The Walking Dead: cum a ajuns serialul despre o apocalipsă zombie să fie subiectul unei dezinformări