Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 85

Pe măsură ce conflictul dintre Israel și Hamas se apropie de cea de-a patra lună, numărul civililor uciși în operațiunile din Fâșia Gaza crește. Printre aceștia se numără și jurnaliștii, care își pun viața în pericol pentru a relata lumii întregi suferința din acea regiune.

Conform datelor colectate de organizatia Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, până la data de 1 februarie, au fost înregistrate 85 de decese confirmate în rândul lucrătorilor media. Dintre aceștia, 78 erau palestinieni, patru israelieni și trei libanezi.

Mai mult, 16 jurnaliști au fost răniți, 4 jurnaliști au fost dați dispăruți, iar 25 de jurnaliști au fost arestați de forțele israeliene. Au fost înregistrate și un număr mare de agresiuni, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea unor membri ai familiei lucrătorilor media din regiune.â

CPJ investighează, de asemenea, numeroase rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați, precum și despre deteriorarea birourilor de presă și a locuințelor jurnaliștilor. Datele sunt colectate de organizație prin intermediul surselor regionale și nu vor fi incluse pe lista oficială a CPJ până la confirmarea clară a acestor informații.

Nu este clar dacă toți acești jurnaliști relatau conflictul în momentul morții lor, dar CPJ i-a inclus în numărătoare pe măsură ce investigăm circumstanțele decesului.

Cea mai recentă victimă este Mohammed Atallah, editor al site-ului local de știri Al-Resalah și redactor al site-ului independent regional Raseef22. Jurnalistul a fost ucis la 29 februarie într-un atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Beach din nordul orașului Gaza, împreună cu un număr neidentificat de membri ai familiei.

Ayman Sharrouf, editorul politic al Raseef22, a declarat pentru CPJ că Atallah „a fost evacuat după ce a supraviețuit multor situații de moarte apropiată. În ultima sa corespondență cu noi, mi-a spus că este în siguranță și că vrea să își reia activitatea în curând, dar am aflat ulterior de la știri despre moartea sa”. Sharrouf a adăugat: „Mohammed era un jurnalist foarte profesionist. El dorea să transmită vocile oamenilor. A lucrat din greu la articolele sale și era foarte dornic să relateze faptic viața de zi cu zi a locuitorilor din Gaza, în ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă un jurnalist ca el. Din păcate, a fost ucis înainte de a ajunge să facă ceea ce își dorea în jurnalism; iar partea cea mai îngrozitoare și sfâșietoare a fost că el credea că va supraviețui”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *