Noua direcție de propagandă a Kremlinului: paralelă între războiul din Ucraina, botezul Rus și Bătălia de pe Neva
Cele mai recente direcții de comunicare emise de Kremlin pentru presă și apropiații regimului indică că Rusia dorește o triadă propagandistică: oficial, administrația lui Putin dorește să se facă o paralelă între războiul din Ucraina, botezul Rus din 988 – când se spune că domnitorul Rusiei Kieveană, Volodymyr cel Mare, i-a botezat pe locuitorii Kievului după ce el însuși s-a convertit la ortodoxism – și Bătălia de pe Neva – în cadrul căreia statul medieval Novgorod a învins Suedia pe malul râului Neva.
Site-ul rus de opoziție Meduza a intrat în posesia a două manuale de comunicare elaborate în luna iulie, dintre care unul începe prin expunerea importanței botezului în istoria Rusiei: „botezul a devenit baza consolidării și unității statului rus pentru sute de ani de acum încolo”, iar astăzi „reprezentanții tuturor popoarelor din Rusia s-au unit din nou în confruntarea cu cei fără de Dumnezeu”.
În această notă se referă documentul și la războiul din Ucraina, pe care-l consideră a fi piatra de temelie pentru „fundațiile de stat” ale Rusiei până acum și în „secolele” ce vor urma.
Vestul este și el menționat – „Vestul colectiv” – ca fiind motivul pentru declanșarea conflictului din Ucraina. Despre țările occidentale, Kremlinul sugerează că acestea sunt convinse de „propriul excepționalism”, dar și de „inferioritatea” ortodocșilor.
Conform informațiilor obținute de Meduza de la surse apropiate Kremlinului, Administrația lui Putin ar încerca să găsească „modele” pentru a explica invadarea Ucrainei.
Presa rusă a început deja să folosească ideile
Jurnaliștii au identificat deja mai multe publicații ruse în care se regăsesc afirmații similare cu cele din manualele emise de Kremlin.
Gazeta.ru a publicat un articol intitulat „Botezul Rusiei și operațiunea specială din Ucraina: ce au în comun?”, în care se regăsesc mai multe paragrafe copiate din documentele menționate anterior. Un text similar a apărut și în FederalPress.
Publicația Regnum, cunoscută pentru pozițiile sale pro-Putin, a explicat similitudinile dintre bătălia de pe Neva și „operațiunea specială” din Ucraina, în timp ce agenția de stat RIA Novosti a publicat un articol intitulat „Chipul caprei. Satanismul și ocultismul au devenit ideologia naționaliștilor ucraineni”, la începutul lunii iunie.
Triada propagandei ruse
Alte idei identificate de Meduza în cele două documente sunt:
- Scopul ”operațiunii militare speciale” este de a lupta împotriva celor „fără Dumnezeu”;
- Ucrainenii ar trebui numiți și ei în acest fel, întrucât „fac sacrificii și comit crime rituale”;
- „Mulți naziști ucraineni sunt sataniști declarați și adepți ai unor culte mizantropice”;
- „Occidentul colectiv” încearcă să divizeze Rusia de multe secole, dar toate atacurile eșuează, întrucât „societatea se unește în jurul unui lider național și, dând dovadă de curaj și eroism pe câmpul de luptă, îi respinge pe invadatori”.
- Acest lucru s-a întâmplat atât după Bătălia de pe Neva, cât și în timpul invaziei din Ucraina.
- „Adevărul a fost cu soldații ruși – ei își apărau casa și, prin urmare, victoria nu putea să nu fie a noastră”.
- Soldații ruși sunt „siguri de dreptatea lor, pentru că ei continuă munca bunicilor și străbunicilor lor – terminarea nazismului”.
- „Conducerea Rusiei și Vladimir Putin personal au împiedicat un atac asupra Rusiei. A fost luată decizia de a începe [operațiunea militară specială], ceea ce a făcut posibilă evitarea unei repetări a situației din 22 iunie 1941, cu invazia trupelor naziste pe teritoriul Rusiei”.
Articole asemănătoare
Televiziunea israeliană de stat, imagini șocante cu un bărbat bătut de o grupare de extremă-dreapta
Navalnîi susține că se află într-un „lagăr de concentrare”: Cineva de la etaj a citit ”1984” și a spus: «Să o facem»
Rusia continuă sancționarea companiilor tech străine. Twitch, amendată cu 57.000 de dolari
Întrebările care rămân în urma scandalului de la Eurovision
Începând de astăzi, toți cei care accesează Yahoo își cedează datele benevol către Verizon