Nici articolele despre tunelele din Bucegi nu mai sunt ce-au fost. Astăzi: cazul argumentpress.ro
Demult nu mai citisem un articol cinstit și spumos despre tunelurile din Bucegi. Adică, sigur, ele sunt foarte des întâlnite, dar aproape niciodată pe un site care să se dorească serios. Mereu, platformele pe care le întâlnești strigă a deranj mental încă de la prima încărcare de site, dar mai rar vezi așa ceva într-o publicație generalistă, care să livreze informație la minut.
Dar iată că așteptarea mi-a fost răsplătită. „Adevărul despre grupul Bilderberg, epoca post-truth și tunelele din Bucegi” se numește el și, deși inițial mă așteptam să fie o elucubrație monstruoasă, din care să aflu cum se poate ocoli problema autostrăzilor inexistente, iată că totuși autorul (semnând admin 1) s-a dovedit mai ponderat decât mă așteptam. Bine, asta poate și din cauza faptului că platforma unde publica acest material se numește argument press, motiv pentru care opiniile ar trebuit, în mod normal, să fie bine susținute, fie ele chiar și de un singur autor.
Așadar, pe lângă unele greșeli gramaticale, acesta se lansează în aprecieri destul de vagi vis-a-vis de subiectele enunțate în titlu, din care reiese, în cele din urmă, că în epoca post-truth fiecare poate susține ce vrea dacă face apel la argumentele (a se citi datele) care să întărească respectiva opinie. Ceea ce bineînțeles că e o platitudine, articolul nu spune nimic nou, iar în afară de o frazare cel puțin ciudată pe alocuri, pot să spun că a fost mult mai puțin spectaculos decât mă așteptam.
Nici acum nu suntem departe, şi aici cred că este miezul dezbaterii post-truth, momentul în care credinţele noastre, experienţele proprii sau ale altora, ideile noastre care, nu-i aşa? sunt cele mai bune şi nu au nevoie de nicio demonstraţie, ne vor conduce.
Mult mai spectaculoasă însă, s-a dovedit a fi persoana care stă în spatele acestui gen de articole și pe care l-am identificat a fi un domn pe nume Nelu Bălașa, un personaj cel puțin pitoresc, în viața căruia se îmbină, ca într-o poveste de film, datorii către cămătari care încercau să-l omoare, firme peste firme suveică prin care omul sifona bani către diversele sale proiecte și, nu în ultimul rând chiar firma Argument SRL, cea din Călărași însă, nu cele din Brașov ori Timișoara, și care de altfel dă titlul publicației și pare să fi fost vehiculul financiar cel mai important al lui Nelu Bălașa. Drept dovadă și datoriile imense pe care le-a acumulat.
Așa cum se întâmplă însă de multe ori în tulburea viață de provincie românească, inclusiv traseul acestui jurnalist s-a intersectat cu multe figuri ale politicii locale. Și nu numai. Așa cum tot numai în aceeași viață de provincie există obiceiul ca jurnaliștii să cânte ode șefului, de preferat în alt ziar, dar, dacă nu se poate, e bun și cel la care lucrează. Ceea ce, desigur, poate să fie mai puțin vina lor și mai mult consecința lipsei de perspectivă pentru peisajul gazetăresc din afara marilor orașe românești.
Altfel, dacă trăiești pe raza Călărașiului, da, probabil că dacă citești Argument Press te poți considera informat, de la rata ROBOR-ului și până la mișcările de pe scena politică. Sigur, pe alocuri se poate întâmpla să te întâlnești și cu un anunț de vânzare casă în Dor Mărunt, acolade către primarii unor localități la fel de mărunte, creație literară de necitit etc. Dar asta este până la urmă jurnalismul de provincie, un demers chinuit, făcut pe bani puțini și, nu în ultimul rând, la comanda potentaților locali.
Articole asemănătoare
CME și CNA, întâlnire de curtoazie. Tranzacția companiei-mamă a Pro TV, subiectul discuției
„Capturarea presei” – modelul Budapestei se răspândește în Europa Centrală și de Est
Cenzura poate exista și acolo unde cortina democrației n-a fost încă trasă
Cum afli cine stă în spatele unui site
Apple avertizează jurnaliștii și politicienii indieni din opoziție cu privire la un atac cibernetic susținut de stat