
Necesitatea infrastructurii MEMORIEI genocidului comunist: platformele IICCMER EXCLUSIV
Mediastandard.ro vă recomandă să vizitați site-urile lansate, de-a lungul ultimilor opt ani, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pentru a vă informa corect despre adevărata amploare a dezastrului genocidar (1945-1989) generat de comunism în România, dar și pentru a înțelege unele particularități ale actualității dâmbovițene, la aproape treizeci de ani de la Revoluție.
Considerăm că un astfel de exercițiu este cu atât mai indicat într-un context în care liderii coaliției PSD-ALDE (dublați de așa-ziși formatori de opinie) au tot dezvoltat imunda obsesie propagandistică de a pune semnul egal între genocidul perioadei ’48-’64 – când Securitatea i-a arestat masiv pe reprezentanții partidelor istorice (și nu numai), sute de mii de oameni fiind asasinați – și lupta anticorupție din ultimii ani, propagând falsa și toxica balivernă că Liviu Dragnea (infractor de drept comun condamnat definitiv) și Călin Popescu-Tăriceanu (recent achitat de acuzațiile DNA) ar fi ”victime ale poliției politice”, la fel ca Iuliu Maniu, Ion Mihalache sau Corneliu Coposu. Ceea ce reprezintă o batjocură de proporții la adresa memoriei opozanților anticomuniști și a foștilor deținuți politic în genere, care au condamnat în repetate rânduri această propagandă puțin spus delirantă. Facem precizarea că, în România și în Basarabia, totalitarismul de stânga a săvârșit peste un milion de asasinate, la care se adaugă alte milioane de vieți distruse în beciurile Securității și ale NKVD-ului, deportate sau azvârlite în numeroasele pușcării și lagăre de muncă forțată, pradă unui abominabil regim de exterminare.
Experimentul Pitești
Platforma www.fenomenulpitesti.ro a fost lansată în 2010 și se bazează pe o amplă cercetare a bestialului ”Experiment Pitești”, menit să frângă și să mutileze elita studențimii românești. Scopul site-ului este de a oferi acces liber la una dintre cele mai mari baze de date dedicate acestui subiect deosebit de complex asupra căruia planează încă multiple semne de întrebare. Iată prezentarea IICCMER: ”Pornit ca o inițiativă privată, demersul a fost inclus într-un proiect de cercetare mai amplu, dezvoltat într-o colaborare IICCMER – Fundația Konrad Adenauer România – Fundația Arsenie Boca. Alături de platforma online, a fost editată cartea ‹Pitești. Cronica unei sinucideri asistate› (Alin Mureșan) și a fost realizat documentarul ‹Demascarea› (regia: Nicolae Mărgineanu; scenariu: Alin Mureșan)”.
Geografia Exilului românesc
Portalul www.arhivaexilului.ro oferă accesul la o inestimabilă serie de fonduri arhivistice digitalizate ale unor personalități ale Exilului românesc (Monica Lovinescu, Ion Dumitru), totodată punând la dispoziția publicului larg colecții de publicații apărute în afara României: ”B.I.R.E”, ”La Nation Roumaine” sau ”România”. Potrivit IICCMER, ”platforma are un dublu rol: de a păstra în format digital numeroase documente ale exilului românesc și de a facilita accesul publicului la această arhivă. Proiectul ‹Geografia exilului românesc› a fost dezvoltat de IICCMER cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, având ca parteneri Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Facultatea de Științe Politice a Universității București”.
Măcelul din Închisoarea Tăcerii
Platforma www.memorialulramnicusarat.ro vizează aducerea în atenția publicului a regimului de exterminare a oponenților dictaturii comuniste în penitenciarul Râmnicu Sărat, supranumit ”Închisoarea Tăcerii”, din pricina condițiilor carcerale extreme ce urmăreau eliminarea lentă a deținuților politic. Aceștia erau supuşi unei izolări drastice (singuri în celule strâmte, friguroase) şi unui bestial regim de înfometare, tortură, bătaie animalică şi exterminare. În special, Râmnicu Sărat a reprezentat temniţa elitelor ţărăniste, deşi printre deţinuţi s-au numărat şi clerici (de regulă, greco-catolici şi romano-catolici), dar şi numeroşi alţi indezirabili cu greutate. Fruntașul țărănist Ion Mihalache a fost asasinat la Râmnicu Sărat, în 1963, la 81 de ani. Pe lângă informațiile istorice și mărturiile foștilor deținuți politic, site-ul cuprinde și un tur virtual al clădirii. Platforma online face parte dintr-un proiect mai amplu ce vizează transformarea fostei închisori într-un memorial.
Dramele femeilor din epoca Ceaușescu
Site-ul www.politicapronatalista.
Articole asemănătoare
Rețelele urii. Separarea apelor
Scandal pe Facebook în jurul Poliției Române. Victor Ciutacu, primele comentarii EXCLUSIV
România sporește măsurile preventive împotriva coronavirus. Zborurile din și spre Italia, anulate
Transmisiunea în șase limbi a unui jurnalist a ajuns virală pe internet
Contul de Twitter al lui David Icke, închis pentru dezinformare