Moartea cuvântului scris
În prezent asistăm la cea mai mare schimbare culturală a ultimelor milenii. Este vorba despre dispariția treptată a cuvântului scris, cel care poate provoca deopotrivă imaginația și gândirea.
Cu un secol în urmă se credea că el, cuvântul scris, va fi înlocuit de civilizația video. Dar nu a fost. Civilizația video lasă acum loc unui univers mai simplu și poate mai superficial. Suntem în epoca de aur a emoji-ului, a gif-ului și a meme-urilor. La început poate că a fost cuvântul, dar la sfârșit nu va mai fi. La sfârșit va fi o față galbenă schițând o emoție. Timpul nu ne așteaptă, accelerează, iar asta nu e nici bine, nu e nici rău, este firesc. Atunci când cuvântul a fost pus în pagini prin intermediul tiparelor, s-a produs o revoluție în gândire. Oamenii au învățat să citească, iar cărțile au cunoscut o diseminare pe scară largă. A doua revoluție s-a produs în era digitalizării, atunci când aceste cărți tipărite au început să fie înlocuite de cele în format electronic. Până și presa s-a digitalizat. Dar ne punem întrebarea: dacă această tendință de înlocuire a cuvântului cu imagini continuă, ce se va întampla cu presa. Se va transforma aceasta oare în benzi desenate, sau va fi înlocuită de altceva?
Cercetătorii confirmă că oamenii încep să aibă creierul tot mai mic. E oare o consecință a faptului că în ultimele decenii supraviețuirea a depins tot mai puțin de inteligență? E o presupunere care nu a fost confirmată. Dar încotro ne îndreptăm? În trecerea erelor, civilizațiile au mers în paralel – ar putea fi cazul și acum. Momentan cantitatea de informații circulă cu o viteză prea mare pentru a mai fi contextualizată și aprofundată. Este vorba de o revoluție universală, care îl aduce mai aproape pe omul din Spania de omul Japonia și pe omul din Japonia de cel din Australia.
Vremea posesorilor de iluzii apune. Se lucrează așadar preponderent cu esențele și nu cu nuanțele. Puterea cuvântului scris era, în definitiv, puterea nuanțelor.
Miile de pagini din Război și pace pot fi rezumate de acum (și chiar sunt) într-un gif. Cu timpul, nu se va mai simți nevoia de a citi despre cum moare un om într-un război, privind cerul. Oprimat, cuvântul scris se retrage, treptat, înspre biblioteci. În locul lui vin emoticoanele, gif-urile și meme-urile.
Articole asemănătoare
Generația ”cu coarne” poate sta liniștită – smartphone-urile nu duc la apariția unor pinteni în craniu
Rețeaua de realitate virtuală a Facebook va crea zece mii de locuri de muncă în Europa
Unul dintre jurnaliștii ucraineni răpiți a fost eliberat după 8 zile de la dispariție
Cum au schimbat rețelele de socializare modul în care scriem și consumăm presă
Alte personaje, aceleași obiceiuri-Festivalul Simfonia Lalelelor