Ministerul britanic al Justiției i-ar monitoriza pe jurnaliștii care solicită acces la informații
O investigație recentă realizată de The Times și citată de Jurist.org a scos la iveală practici îngrijorătoare în cadrul Ministerului Justiției din Regatul Unit în ceea ce privește jurnaliștii care depun cereri de informații în temeiul Freedom of Information Act (FOIA). Dezvăluirea a ridicat semne de întrebare cu privire la integritatea procesului privind libertatea de informare și la posibila utilizare abuzivă a resurselor guvernamentale în scopuri politice.
În temeiul Freedom of Information Act 2000 și al Freedom of Information (Scotland) Act, persoanele fizice din Regatul Unit au dreptul de a solicita accesul la informații înregistrate deținute de autoritățile publice. Acesta este un aspect fundamental pentru asigurarea transparenței, a responsabilității și a combaterii corupției. Cu toate acestea, ancheta The Times a dezvăluit că acest proces ar putea să nu fie atât de imparțial pe cât ar trebui să fie.
Subminarea accesului la informații
Un reporter al Times a făcut o cerere de acces la informații și a descoperit că Ministerul Justiției a întocmit profiluri de fond ale jurnaliștilor care făceau frecvent cereri de acces la informații – fapt ce sugerează un efort țintit de a monitoriza și, eventual, de a influența activitatea jurnaliștilor. Unul dintre lucrătorii media care a fost ținta monitorizării este George Greenwood, reporter la The Times. Anul trecut, Greenwood a dezvăluit existența unui „centru de compensare” secret al Whitehall care împărtășea detaliile personale ale jurnaliștilor atunci când aceștia accesau informații în baza FOIA.
De asemenea, articolul indică faptul că eliberarea datelor solicitate poate fi amânată până când persoanele numite politic își dau acordul, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la interferența politică în acest proces.
Ancheta a mai arătat că ofițerii de presă și persoanele numite politic din cadrul Partidului Conservator au primit puterea de a influența dacă informațiile solicitate puteau sau nu să fie dezvăluite.
Deși acuzațiile enunțate sunt mai grave decât atât, implicând inclusiv urmărirea ”disidenților” politici, evenimentele recente care implică guvernul britanic și jurnaliștii (inclusiv reținerea reporterilor pentru că au relatat despre un protest privind schimbările climatice) arată o schimbare în politicile Regatului Unit în ceea ce privește libertatea presei.
Articole asemănătoare
Twitter, anchetată recent de Departamentul de Justiție din SUA
Cinci inovații: eticheta inteligentă, machiajul virtual, hărți istorice digitalizate, farmacia pe roți, voluntarii cibernetici
Șeful Direcţiei Operații din Statul Major al Apărării avertizează: Rusia țintește vulnerabilitățile liderilor români
Meta explică cum funcționează algoritmul de pe Facebook și Instagram
Sfaturi pentru redacțiile care caută noi surse de finanțare