Meta și alți giganți din tehnologie înființează un grup pentru a standardiza metaverse-ul

Unele dintre cele mai mari companii din domeniul tehnologiei s-au adunat și au format un grup care favorizează dezvoltarea de standarde industriale menite să facă compatibile lumile digitale ale companiilor implicate în acest proiect.

The Metaverse Standards Forum, după cum a ajuns să fie numit acest grup, numără 33 de companii printre care Meta, Microsoft, Nvidia, Sony și Unity. În declarația de presă, oferită pe site-ul grupului, se vorbește despre „proiecte pragmatice, bazate pe acțiune” care vor avea ca scop standardizarea metaverse-ului și interoperabilitatea între diferitele lumi pe care fiecare dintre aceste companii vor să le creeze. Dacă tot vorbim de metaverse, firmele vor să pună la punct și o „terminologie coerentă”. Nu știu dacă o să găsească alt cuvânt pentru că deja au „metaverse” în nume, dar poate nu se supără să-și tot schimbe denumirea; Meta are experiență în acest sens.

Liderii din industrie au declarat că potențialul metaversului va fi cel mai bine realizat dacă va fi construit pe o bază de standarde deschise. Construirea unui metavers deschis și cuprinzător la scară generalizată va necesita o întreagă rețea de standarde deschise de interoperabilitate”, au mai scris membrii grupului în declarația de presă.

Totul pare în regulă până acum, însă, așa cum a fost observat de la prima inspecție a listei de membri, Apple sau Roblox nu sunt nicăieri. Ambele sunt companii extrem de importante când vine vorba de lumi virtuale, chiar dacă Apple nu a ieșit oficial să spună că e interesată de metaverse. Faptul că lucrează la un echipament VR/AR e suficient să dovedească că există planuri pentru dezvoltarea acestei tehnologii.

Analiștii sunt de părere că reticența Apple de a face declarații publice despre metaverse este una născută din pragmatism, dorind să evite o competiție directă cu Meta care nu se sfiește să facă publice tot felul de echipamente și tehnologii din domeniul VR.

Despre absența Apple nu a dorit să comenteze nici compania însăși și nici celalte care alcătuiesc Metaverse Standards Forum. Întrebat de Reuters despre Apple, un manager din cadrul Nvidia nu comentat și a preferat să spună că organismul nou creat este deschis pentru oricine.

E clar că Meta și Microsoft (companiile cele mai entuziasmate pentru metaverse) doresc să fure startul și să creeze –de acum– un set de standarde de industrie și să arate cu degetul ceva mai târziu când celelalte companii nu fac cum spun ei.