
Meta se pregătește să-și antreneze programele AI cu datele utilizatorilor din UE
Meta anunță că se pregătește să-și antreneze programele de inteligență artificială pe baza datelor utilizatorilor din UE. În perioada următoare, Facebook și Instagram vor începe să trimită notificări de înștiințare cu privire la această schimbare, dar va include și un link către un formular prin care poți opri ca datele tale să fie folosite de AI.
În articolul de pe blogul companiei, Meta afirmă că inteligența artificială va folosi orice conținut public (de la postări, până la comentarii) postat pe Facebook sau Instagram, dar doar de la utilizatorii de peste 18 ani. Pe lânga asta, orice interacțiune avută cu Meta AI (care s-a lansat în UE luna trecută) va fi la rândul său folosită ca material de antrenare.
„Anunțăm planurile noastre de a antrena inteligența artificială a Meta folosind conținutul public – cum ar fi postările și comentariile publice – distribuite de adulți pe serviciile noastre în UE. Interacțiunile oamenilor cu Meta AI – cum ar fi întrebările și interogările – vor fi, de asemenea, utilizate pentru a ne antrena și îmbunătăți modelele”, spune Meta.
Iar pentru evita o mulțime de alte probleme legale, compania lui Mark Zuckerberg a ținut să menționeze că „nu folosim mesajele private ale oamenilor cu prietenii și familia” în acest proces.
De ce tocmai acum?
OpenAI și Google și-au antrenat deja modelele AI cu datele din Europa, însă Meta nu a prins perioada de inacțiune a autorităților UE – în vara anului trecut a trebuit să oprească eforturile de folosire a datelor europenilor pentru serviciile sale AI.
Între timp, Meta a continuat să discută cu instituțiile Uniunii, iar acum a primit undă verde pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială cum dorește. Legea europeană, însă, obligă gigantul american să ofere utilizatorilor posibilitatea ca aceștia să refuze să-și dea datele în acest scop, de asta notificările de care aminteam mai sus vor include un link către formularul de opt-out.
Siguranța datelor personale, pe loc secund
În continuare marii dezvoltatori de programe AI primesc libertăți de folosire a datelor personale, cu minime responsabilități la pachet. Faptul că utilizatorii UE primesc un formular prin care pot să oprească procesarea datelor lor e deja un pas important, unul care lipsește în alte locuri de pe glob. Însă, nu te aștepta ca Meta să facă accesarea sau găsirea acestui formular într-un mod ușor.
E suficient că au decis să-l introducă în notificarea de înștiințare (care probabil va fi lungă și nu va fi parcursă de majoritatea oamenilor), ca mai apoi găsirea lui să fie ascunsă în spatele a tot felul de pagini din setările de confidențialitate de pe Facebook și Instagram.
Utilizatorii nu trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a-și apăra datele personale (fie ele și publice) de a fi accesate fără acordul lor, mai ales că procesarea lor e folosită în scopuri comerciale. Situația ar trebuie să fie chiar inversă, un formular prin care Meta primește accesul din partea utilizatorilor.
Asta, însă, ar presupune o reglementare a inteligenței artificiale care lipsește din prioritățile instituțiilor – o problemă la nivel global, nu doar regional. Vidul legislativ de până acum este folosit de companii pentru a cere mai multe libertăți în numele eficienței, în timp ce siguranța și protejarea oamenilor încep să fie aspecte tot mai ignorate.
Articole asemănătoare
Președintele cu grătarul, impasibilul sau lingușitorul? Predecesorii lui Joe Biden au avut relații diferite cu Putin
Parchetul din Berlin investighează posibila otrăvire a unei jurnaliste ruse
Care este cuvântul zilei pe dexonline, după primul tur al alegerilor prezidenţiale
”Secondary Infektion”. Interesele Rusiei ar fi fost promovate prin campanii de dezinformare de pe Reddit și Facebook
Dezinformarea rusă a ajuns și pe Bluesky. În ce constau operațiunile „Doppelganger” și „Matryoshka”