
Meta nu va modifica modelul de plată „pay-or-consent”, în ciuda riscului de amenzi din partea UE
Meta nu este dispusă să modifice modelul de plată ”pay-or-consent”, chiar dacă autoritățile Uniunii Europene au atras atenția că acest lucru presupune riscul unor amenzi constante. Decizia compania americane face ca eventualitatea acestor sancțiuni să devină o certitudine.
Meta refuză să mai facă schimbări pentru că afirmă că a făcut acest lucru în noiembrie 2024, însă măsurile introduse au fost calificate drept insuficiente de către Comisia Europeană, care a și amendat gigantul tech cu 200 de milioane de euro în luna aprilie a acestui an.
Surse citate de Reuters afirmă că Meta e de părere că respectă legea DMA, ce reglementează piața digitală, și că va face modificări doar dacă situația se sechimbă. La polul celălat, autoritățile europene au fost destul de clare, încă de la sfârșitul lunii iunie, când au anunțat că gigantul american riscă amenzi zilnice pentru modelul ”pay-or-consent”.
„Comisia nu poate confirma în acest stadiu dacă acestea sunt suficiente pentru a respecta principalii parametri de conformitate prezentați în decizia sa de neconformitate. Având în vedere acest lucru, vom lua în considerare următorii pași, inclusiv reamintirea faptului că neconformitatea continuă ar putea atrage după sine aplicarea de penalități sub forma unei sancțiuni periodice”, a declarat un purtător de cuvânt al CE, la acel moment.
Modelul de plată adoptat de Meta presupune că utilizatorii de Facebook sau Instagram fie plătesc pentru a scăpa de reclame, fie vor folosi serviciile gratis, însă datele lor persoanale vor fi prelucrate în scopuri comerciale. Schimbările propuse de companie în noiembrie 2024 ar fi modificat nivelul de date personale colectate, însă Bruxellesul e de părere că nu e suficient.
Refuzul gigantului american de a se conforma cu reglementările UE va duce – cel mai probabil – la noi anchete antitrust și la amenzi zilnice în scurt timp, de până la 5% din cifra de afaceri zilnică la nivel mondial, așa cum a avertizat deja Comisia Europeană.
Încercările Meta de a ocoli legile europene sau de a acuza Comisia că discriminează sunt, în fapt, încercări de renunța la transparență și responsabilitatea cuvenită datelor personale ale milioanelor de utilizatori din Europa.
Articole asemănătoare
Le Figaro: România, bolnavul Europei
Dezinformarea anti-Ucraina este mai posibilă decât o invazie rusă
Pastila de (DEZ)INFORMARE: Mai poate Rusia să influențeze alegerile democratice prin dezinformare?
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor investighează victimele din mass-media în conflictul Israel-Hamas
Peste 2,500 de conturi de YouTube, șterse pentru dezinformare. Acestea ar fi avut legături cu China