Meta lansează public cel mai recent program de inteligență artificială al companiei, Llama 2
În încercarea de a rivaliza cu ChatGPT și cu Bard, Meta a decis să își lanseze cel mai nou program AI pentru uz comercial. Llama 2 este antrenat pe un set de date mult mai mari decât prima versiunea și este disponibil pentru oricine.
Într-o postare pe blogul companiei, Meta a mai anunțat că programul va fi distribuit printr-un parteneriat cu Microsoft. Asta presupune că Llama 2 va fi disponibil prin serviciile de cloud ale Microsoft, însă înțelegerea nu este una exclusivă.
„Credem că o abordare deschisă este cea mai potrivită pentru dezvoltarea modelelor de inteligență artificială actuale, în special a celor din spațiul generativ, unde tehnologia avansează rapid. Prin punerea la dispoziție în mod deschis a modelelor de inteligență artificială, acestea pot aduce beneficii tuturor. Oferirea accesului întreprinderilor, startup-urilor, antreprenorilor și cercetătorilor la instrumente dezvoltate la o scară greu de construit de ei înșiși, susținute de o putere de calcul pe care altfel nu ar putea să o acceseze, le va deschide o lume de oportunități pentru a experimenta, a inova în moduri interesante și, în cele din urmă, a beneficia din punct de vedere economic și social”, a scris Meta în postare.
Cuvintele sunt frumoase, doar că un astfel de program oferit la liber pe internet va provoca – inevitabil – un conținut problematic. Chiar dacă Meta nu cere bani pentru folosirea Llama 2, compania este responsabilă pentru modul în care programul AI răspunde și cum anumite lacune din setul de date vor fi exploatate.
Ca un prim pas de a limita conținutul toxic, Meta a implementat anumite politici de utilizare, care limitează, de exemplu, folosirea Llama 2 în scopuri ilegale, pentru a hărțui/incita la violență, induce în eroare sau înșela persoane prin dezinformare.
Competiția din piața programelor AI de tip generativ este bine-venită, mai ales că ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, a dominat discuția publică. Primul model Llama a fost disponibil doar pentru cercetători pe baza unei cereri către Meta. Conform The Verge, compania ar fi primit peste 100.000 de cereri de acces.
Llama 2 este, însă, gratuit și antrenat pe un set de date cu 40% mai mare decât prima versiune. Gigantul american a mai spus că a avut mai multe echipe interne și externe ce au testat răspunsurile programului AI pentru a-l ajusta, făcându-l să ofere mesaje cât mai toxice. Rămâne de văzut cât de diligent a fost acest test, acum că programul este accesibil tuturor.
2 Comentarii
Articole asemănătoare
Mark Zuckerberg ar putea părăsi Facebook
Spania va reglementa reclamele pentru criptomonede, inclusiv postările influencerilor
Presa rusă de stat instigă la represalii pentru Ucraina, după ce nava Moskva s-ar fi scufundat
UE se luptă să contracareze dezinformarea rusă, înaintea alegerilor europarlamentare
Redenumirea străzii pe care se află Ambasada Belarusului în România după jurnalistul Protasevici, un semnal sau o bătaie de cap?