Măsurile de a strivi disidența din Hong Kong se mută, de acum, și pe Facebook
Eforturile noii conduceri pro-Beijing din Hong Kong de a scăpa de orice urmă de sentimente pro-democratice ajung și în mediul online. Mai multe pagini de Facebook folosite de utilizatori pentru a vorbi liber și pentru a critica autoritățile au fost închise în ultimele zile, câțiva administratori ai acestori grupuri fiind arestați de poliție.
Paginile de Facebook, cunoscute și ca „pagini de secrete”, folosite de utilizatorii din Hong Kong conțin, de obicei, linkuri către formulare online, pe care oamenii le pot folosi pentru a trimite informații sau plângeri în mod anonim. Administratorii postează apoi mesajele pe respectivele pagini și se asigură că protejează identitatea celor care le trimit. De asemenea, utilizatorii le folosesc pentru a posta imagini sau clipuri care demonstrează comportamentul greșit al autorităților sau pentru a da informații din interior.
Disidenții au trebuit să își schimbe metodele prin care își arată nemulțumirea față de actuala conducere. În 2019 China a introdus „legea extrădării”, pachet de măsuri care, în esență, oferă Chinei posibilitatea de a aresta disidenții și vocile pro-vestice și democratice din Honk Kong. Legea a declanșat proteste masive în oraș, lucru care s-a încheiat în momentul în care autoritățile de la Beijing au forțat protestele să înceteze, iar candidatul lor a câștigat alegerile pentru conducerea Hong Kong.
Administratorii paginilor arestați pe motiv de „instigare la revoltă”
Conform The Wall Street Journal, în ultimele zile mai multe pagini de secrete au fost închise, iar doi administratori ale unor astfel de grupuri au fost acuzați că „instigă la revoltă” și au fost arestați. Cea mai mare pagină de acest fel care a fost închisă, Civil Servants Secrets (Secretele funcționarilor publici), avea peste 200.000 de urmăritori, iar în ultima lună postase un videoclip cu un polițist care dormea în timpul programului.
Meta nu a dorit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor WSJ legate de acest incident și a spus doar că Facebook nu oferă poliției din Hong Kong date despre utilizatorii săi.
Totuși, nu toate paginile au fost închise forțat după ce poliția a intervenit. O bună parte dintre ele sunt închise de administratori de frică să nu fie următoare țintă a autorităților. Mediul din Hong Kong, susținut de Beijing, de a forța și a folosi legea în mod zelos pentru a scăpa de vocile pro-democratice a creat teamă și consternare în societate, lucru care acum se resimte și în spațiul online.
„Cetățenii din Hong Kong sunt foarte atenți. Circumstanțele nesigure în care sunt arestați administratorii de pe rețelelor de socializare, combinate cu neclaritatea legii privind securitatea națională și cu sancțiunile severe pentru încălcări, au insuflat, în mod normal, teamă administratorilor de pagini care distribuie postări anonime care vorbesc, adesea, despre subiecte sensibile din punct de vedere politic”, a declarat un profesor de drept de la universitatea din Hong Kong pentru WSJ.
De ce nu întrebați oameni de la fata locului care este situația din HK, în loc sa dați un copy-paste de pe un articol din WSJ?