Mark Zuckerberg, simulacru de audiere în Parlamentul European pe marginea scandalului Cambridge Analytica
În momentul în care a fost anunțată audierea lui Mark Zuckerberg în Parlamentul European pe tema furtului de date al Cambridge Analytica, toată lumea a răsuflat ușurată: fondatorul Facebook va răspunde în sfârșit unor întrebări dure și la obiect, pentru că percepția generală este că Europenii sunt mult mai serioși decât americanii. De altfel ei chiar implemenetează GDPR-ul, sunt, spun unele voci, mai aplicați atunci când vine vorba despre protecția datelor și, nu în ultimul rând, mai dispuși să spargă monopolurile.
Dar asta până când au dat piept cu realitatea. Mai precis un format de audiere bizar, în care membrii Parlamentului European adresau mai întâi, în bloc, întrebările pentru CEO-ul Facebook, urmând ca ulterior acesta să răspundă la pachet. Probabil un format pe care și l-ar fi dorit și Nicolae Ceaușescu în fața Marii Adunări Naționale, presupunând că ar fi ajuns acolo. Dar, în fine, istoria o fac, așa cum se spune, învingătorii, iar până acum nu se poate spune că Mark Zuckerberg ar fi pierdut mare lucru din scandalul Cambridge Analytica. Cât despre membrii Parlamentului European, probabil că marea majoritate dintre ei au câte un cont de Facebook, deci iată chiar aici încă un ascendent moral pentru deținătorul celei mai mari rețele de socializare din lume.
Pe de altă parte, întrebările care au venit din partea oficilialilor chiar au fost, în marea lor parte, destul de dure. Cum ar fi cea care l-a chestionat, direct, pe CEO-ul Facebook, dacă utilizatorii vor putea să opteze pentru a nu mai fi targetați de publicitatea plătită. Dar, din păcate, chiar formatul ales i-a permis lui Mark Zuckerberg că nu răspună la toate întrebările, printre care și aceasta. Într-un exemplu de ipocrizie crasă, de altfel, el a încercat să împace spiritele în privința acestei situații curioase, dând asigurări că toate răspunsurile vor primi răspuns, doar că nu pe loc, ci ulterior, în scris. O adevărată transparență, nimic de zis, din partea celui care promisese că lucrurile vor intra pe un făgaș mai bun după epocala scurgere de date către Cambridge Analytica.
Și cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, se pare că Mark Zuckerberg ar fi avut o serie de răspunsuri generice pregătite înaintea audierii, în anumite momente mulțumindu-se să arunce o privire pe acestea și să formuleze remarci vagi de genul: „Facebook trebuie să facă o treabă mai bună”, sau, „Recunosc, am greșit!”. Cu alte cuvinte răspunsurile unui copil atunci când este prins la borcanul de gem. Doar că, spre deosebire de o astfel de situație, aici era CEO-ul celei mai mari rețele de socializare din lume și, ce să vezi, membrii Parlamentului Uniunii Europene. În continuare veți găsi, de altfel, o parte dintre întrebările care nu au primit răspuns din partea lui Mark Zuckerberg:
- Este Cambridge Analytica un caz izolat? Puteți garanta că un scandal asemănător nu va izbucni în trei, șase sau nouă luni?
- Dumneavoastră personal ați luat decizia de a nu notifica utilizatorii privind scurgerea de date către Cambridge Analytica în anul 2015?
- Există o alternativă la Facebook în Europa?
- Considerați că Facebook este ceea ce se numește un monopol?
- Cred că este momentul să discutăm despre fragmentarea Facebook, mă puteți convinge că nu este cazul?
- Sunteți pregătit să vă supuneți reglementărilor GDPR în următoarele trei zile?
- Cum și în ce condiții vor fi îndepărtate datele celor care părăsesc Facebook?
- Cum vă explicați că numărul conturilor false de pe Facebook este în creștere?
- Sunteți pregătit să garantați că viitoarele alegeri Europene vor fi apărate de manipulări din partea puterilor străine ostile? Cum vă puteți adapta modelul de business pentru a garanta acest lucru?
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro: Prima bandă desenată Marvel, vândută la un preț record
Idiotul util din buzunarul infractorului organizat
Propaganda rusă în Balcani – cum încearcă Moscova să își sporească influența în această regiune
Organizațiile media din SUA ar putea obține peste 10 miliarde de dolari pe an de la Google
Facebook, acuzat că ar fi discriminat femeile și persoanele în vârstă