Marian Voicu, fondator Veridica.ro: „Rețelele sociale rămân principala sursă de amorsare, după care se amplifică”
Veridica.ro, proiectul înființat de jurnalistul Marian Voicu, este unul dintre site-urile care se ocupă cu verificarea informațiilor – o nișă jurnalistică care s-a dezvoltat în ultimii ani, pe măsură ce rețelele sociale și dezinformarea au început să fie folosite ca arme. Lucian Mîndruță a stat de vorbă cu Marian Voicu în cadrul emisiunii Ediția de Dimineață, difuzată în fiecare duminică de la 10:30 pe Digi24.
Cei doi au stat de vorbă despre activitatea platformei Veridica.ro, care reunește zeci de jurnaliști și colaboratori, dar și despre ce înseamnă astăzi pericolul dezinformării pe internet. Printre altele, Marian Voicu a afirmat că cei care anterior erau antivacciniști declarați, astăzi s-au reprofilat către teme mai de actualitate: războiul, conform Editiadedimineata.ro.
Concret, spune jurnalistul, conspiraționiștii de astăzi împing narative favorabile Kremlinului în legătură cu războiul din Ucraina. Sunt ”pacifiști”, în sensul în care consideră că ar trebui ca conflictul militar să se încheie – și țara vecină să se predea.
„Am constatat că antivacciniștii din pandemie au devenit acum, în război, pacifiști. Mă refer la 20-30 de persoane, care au făcut din asta menirea lor în viață. Ei spun că dacă vom continua să fim slugile americanilor vom fi târâți într-un război din care nu câștigăm nimic. Dacă înainte se vorbea despre dictatură medicală, acum se vorbește despre dictatură militară, mai ales că avem un prim-ministru care este general în rezervă. Dacă înainte se vorbea despre vaccinuri ca fiind produsul Ocultei care vrea să ne trasforme în transoameni, acum constatăm că se vorbește despre laboratoarele chimice în care Occidentul malefic nu numai că a produs în Ucraina coronavirus, dar acum produce și tot felul de arme biologice. Practic, toate narațiunile s-au declinat, oamenii nu au rămas fără pâine și s-au convertit”, explică Marian Voicu.
Mai mult, fondatorul Veridica.ro i-a spus lui Lucian Mîndruță că „rețelele sociale rămân principala sursă de amorsare, după care se amplifică. De exemplu, știrea cu prețul benzinei, după care a venit uleiul, au venit cozile la pașapoarte, a venit iodul”.
Articole asemănătoare
Simona Halep, eliminată de la US Open. Reacții efervescente în presa internațională
Noi norme de securitate cibernetică în UE. Iată cum ne vor afecta noile reguli
UNICEF a realizat un test care-ți arată cât de mult știi despre coronavirus
”Momentul Ceaușescu” al lui Lukashenko. Ce scrie presa internațională despre cel mai recent discurs al liderului de la Minsk
Facebook plănuiește să reducă vizibilitatea postărilor cu caracter politic