Maria Ressa, jurnalista câștigătoare a premiului Nobel, critică social media: Oamenii nu realizează că sunt manipulați
Maria Ressa e de părere că platformele de socializare reprezintă un element care erodează democrație și îi împinge pe oameni departe de adevăr.
Ressa este câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace (alături de jurnalistul rus Dmitri Muratov) acordat pentru eforturile pe care ea, împreună cu redacția ziarului pe care îl conduce (Rappler), le-a făcut pentru a demasca abuzuruile fostului președinte Duerte din Filipine. De asemenea, investigațiile sale au demonstrat cum guvernul filipinez s-a folosit de conturi false și boți pentru a manipula opinia publică. Pentru aceste investigații, atât ea, cât și Rappler au fost acționate în judecată de autoritățile filipineze, jurnalista având șapte dosare penale deschise pe numele său.
În interviul pentru Axios, Maria Ressa se apleacă asupra situației din SUA, cu precădere asupra dezinformării din jurul alegerilor electorale și cu privire la evenimentele din 6 ianuarie 2021. Cu toate astea, spusele jurnalistei depășesc orice granițe și sumarizează destul de bine mediul informațional pe care îl întâlnești pe rețelele de socializare.
„Cei mai mulți oameni nu realizează că sunt manipulați, că aceste platforme sunt părtinitoare împotriva adevărului. Nu primești fapte, acolo. Doar noroi toxic. Social media încurajează furia, ura, teoriile conspirației. Există și violență, iar violența online este violență în lumea reală”, a declarat ea în interviu.
A ținut să felicite Uniunea Europeană pentru măsurile pe care le ia împotriva practicilor dăunătoare ale companiilor Big Tech, dar a spus că e nevoie de o abordare globală astfel încât platformele să poată fi trase la răspundere oriunde pe glob unde acțiunile (sau inacțiunile) lor afectează negativ oamenii.
Întrebată de Axios despre intenția lui Elon Musk de a permite libertatea de exprimare fără niciun fel de control, Ressa a răspuns că „există un motiv pentru care, atunci când organizațiile de știri erau «gatekeepers», au fost stabilite standarde și transparență. Libertatea de exprimare necontrolată este ca și cum o persoană strigă «foc», dar nu există niciun foc. Discursul liber cu orice preț are costuri”.
Ce spune jurnalista poate deranja o parte din utilizatori, însă asta nu înseamnă că nu are dreptate. Erodarea democrației în mediul online este un fenomen tot mai întâlnit, în principal din cauza lacunelor sau a exploatării sistemelor pe care platformele de socializare le-au creat pentru a indentifica interesele utilizatorilor. Dezinformarea, proasta informare sau instigarea la ură se dovedesc a prinde mult mai bine la oameni decât adevărul. Guvernele lumii reacționează lent, companiile se prefac că lucrurile nu stau chiar atât de rău, iar utilizatorii și oamenii simpli sunt cei care ajung să sufere cel mai mult.
Articole asemănătoare
Republica Moldova vrea să limiteze dezinformarea. Guvernul a aprobat legea
Twitch își revizuiește politica și nu va mai permite insinuarea nudității
Noua direcție de propagandă a Kremlinului: paralelă între războiul din Ucraina, botezul Rus și Bătălia de pe Neva
Interlopii din Timișoara plănuiau să omoare un jurnalist pentru investigațiile sale
Revine Deutsche Welle în Ungaria? Presa maghiară susține că radiodifuzorul german va începe curând noi producții