Mâna dreapta a lui Mark Zuckerberg a anunțat că pleacă din Meta
Sheryl Sandberg, directorul de operațiuni al companiei, a anunțat că se retrage din această poziție după 14 ani. Considerată de mulți mâna dreapta a lui Mark Zuckerberg, retragerea este estimată să dureze câteva luni, astfel încât tranziția către noul director să fie cât mai lină.
Anunțul a fost făcut de Sandberg pe Facebook unde a mai vorbit despre anii pe care i-a petrecut în cadrul companiei.
”Când am acceptat acest post în 2008, am sperat că voi fi în această funcție timp de cinci ani. Paisprezece ani mai târziu, a sosit momentul să scriu următorul capitol din viața mea. Nu sunt pe deplin sigură de ceea ce va aduce viitorul – am învățat că nimeni nu este sigur”, a scris Sheryl Sandberg în postarea sa.
Mark Zuckerberg a reacționat la această postare și a catalogat această plecare ca fiind ”sfârșitul unei ere”. Sandberg a fost alături de Facebook și de Zuckerberg încă de la începuturile companiei și a devenit unul dintre cei mai importanți oameni ai Meta.
Cine este Sheryl Sandberg
Când a venit să lucreze pentru Facebook, Sandberg avea deja experiență atât în domeniul tech, cât și în politică. Zuckerberg a reușit s-o convingă să plece de la Google unde era vicepreședinte al vânzărilor și operațiunilor online la nivel mondial, iar înainte de Google activase în cadrul Trezoreriei SUA, în timpul președintelui Bill Clinton. Când a venit la Facebook, compania de-abia își lansasea site-ul, iar Mark Zuckerberg avea 23 de ani și nici cea mai mică idee despre cum se conduce o companie.
Meritul cel mai mare al lui Sandberg este cel legat de sistemul de reclame al Facebook. Ea este arhitectul din spatele afacerii cu ad-uri de care depinde astăzi Meta. Tocmai din cauza acestui rol important, mulți critici și-au îndreptat privirile către ea atunci când scandalul Cambridge Analytica sau cele mai recente dezvăluiri făcute de Frances Haugen au lovit compania. Pe de altă, ea era omul care se întâlnea cu legiuitorii sau cu instituțiile și trebuia să apere compania. Experiența și conexiunile o recomandau ca singura persoană capabilă să facă acest lucru.
Astfel, rolul important din companie, dar și vizibilitatea în spațiul public au făcut din Sheryl Sandberg cel mai importan om a lui Zuckerberg. Motivul plecării nu a fost menționat în postarea de pe Facebook, fostul manager al Meta spunând doar că e timpul pentru o schimbare.
De fapt, plecarea ei nu a părut să surprindă pe nimeni din interiorul companiei. Angajații Meta, conform Protocol, se așteptau de ceva vreme ca Sandberg să facă pasul în spate. Fostul purtător de cuvânt al Facebook, Drew Pusateri, a scris pe Twitter că ”nu am nicio părere despre Sheryl ca persoană/lider, dar aceasta va fi o plecare incredibil de neșocantă pentru toată lumea din interiorul companiei”.
I have no real thoughts on Sheryl as a person/leader but this will be an incredibly non-shocking departure to basically everyone inside the company https://t.co/E8fgBROSVA
— Drew Pusateri (@drewpusateri) June 1, 2022
În momentul în care Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook își schimbă numele în Meta, Sheryl Sandberg nu a fost alături de el. Videoclipul îl înfățișează doar pe Zuckerberg cum se joacă cu tehnologiile promise de companie în ,deja cunoscutul, metaverse.
Unul dintre motivele pentru care relația Sandberg a decis să părăsească compania se poate datora politicilor Meta. Conform Financial Times, cele mai recente tensiuni dintre Sandberg și Zuckerberg ar fi apărut din pricina problemelor de moderare a conținutului de pe Facebook. Sursele citate de FT afirmă că Sandberg ar fi dorit o moderare mai strictă, în timp ce Mark Zuckerberg susține că platforma nu ar trebui să facă asta, statutul de ”arbitrul adevărului” fiind de evitat.
Plec, dar mai rămân
Chiar dacă se retrage din postul de director, Sandberg va rămâne în boardul de conducere al Meta. Întrebată de The Verge cât are de gând să stea acolo, a răpuns că ”nu am ajuns atât de departe, dar deocamdată rămân în consiliu”.
Sandberg lasă în urma sa o mulțime de probleme și controverse; de la Cambridge Analytica, genocidul populației Rohingya, evenimentele din Myanmar și până la dezvăluirile făcute de Haugen. Meta trece în această perioadă prin una dintre cele mai dificile perioade ale sale, amintesc doar de încetinirea creșterii numărului de utilizator și insistențele lui Zuckerberg asupra metaverse-ului care au reușit să pună suficientă presiune pe companie. În scurtul interviu pentru The Verge, Sheryl Sandberg a spus că nu exită niciodată ”momentul perfect” de a te retrage, însă vrea să se concentreze pe alte lucruri.
Poziția de membru al consiliului de conducere al Meta nu e la fel de solicitant ca postul de director de operațiuni, motiv pentru care Nick Clegg (fost vice prim-ministru al Marii Britanii) se ocupă acum de întălnirile cu legiuitorii, instituțiile sau presa. Clegg a fost numit în funcția de președinte al afacerilor internaționale încă din februarie 2022 pentru a suplini prezența tot mai discretă a lui Sandberg.
Poziția de director de operațiuni va fi ocupată de altcineva, însă rolul va fi mult mai restrâns și mai clasic. Zuckerberg a declarat că ceea ce a făcut Sheryl nu poate fi replicat și că e momentul ca acest rol să devină mai integrat în treburile interne ale companiei.
Articole asemănătoare
Legile GDPR împiedică Facebook să-și lanseze serviciul de dating
Continuă războiul dintre Facebook și BlackBerry. Compania lui Zuckerberg acuză furtul a șase brevete de invenție
Noii primari ai Capitalei, aproape gata de start. Cum s-au văzut în presă preluările funcțiilor
Editiadedimineata: Google a lansat un sistem de avertizare în caz de cutremur, pentru telefoanele cu Android
Cinci inovații: Revoluția din 1989, memoria fotografică, robotul umanoid și altele