Libertatea presei din Polonia, în pericol. Ultimul atac al partidului de la putere: taxa pe publicitate
În ultimii ani, Polonia nu s-a remarcat întotdeauna pe scena internațională cu cele mai bune practici. Interzicerea avortului și presiunile puse pe mass-media sunt doar câteva dintre actele care stârnesc controverse în jurul guvernului de la Varșovia.
Însă situația se dovedește a fi cu atât mai înfricoșătoare cu cât atacul asupra libertății presei se întâmplă sub ochii Uniunii Europene si în tandem cu acțiuni similare adoptate de Ungaria.
Taxa pe publicitate, o presiune în plus asupra industriei media
Noua taxă pe veniturile din publicitate, care variază de la 2 la 15 la sută în funcție de mărimea companiei, este trecută cu rapiditate prin Parlament. Guvernul insistă că este o modalitate de a repara finanțele publice tensionate de pandemie, suplinind efortul pus pe serviciile medicale și cultură. Mai mult, guvernul de la Varșovia susține că ar fi o acțiune similară cu a altor state, care ar obliga marii giganți tehnologici să plătească pentru servicii – însă industria media nu este de acord.
Într-o scrisoare comună, reprezentanții presei susțin că inițiativa este menită să aducă pierderi instituțiilor media care nu se aliniază la linia partidului Lege și Dreptate (întrucât marea majoritate a publisherilor de dreapta și pro-guvern – în general de dimensiuni reduse – nu sunt vizați în condiții), conform Politico.
În plus, companii ca Facebook și Google ar urma să plătească cu cel mult 100 de milioane de złoty, în timp ce companiile media active în Polonia ar plăti 800 de milioane de złoty.
O lume fără presă
La jumătatea săptămânii trecute, mai multe publicații și televiziuni și-au întrerupt activitatea, în semn de protest. Printre acestea se numără și portalul Interia, Onet, televiziunile private Polsat și TVN sau postul de radio Zet, conform Libertatea.
„Dragă utilizatorule, facem un gest azi pe care nu am vrut niciodată să îl facem, deoarece este împotriva tuturor valorilor jurnalistice. Timp de 24 de ore, toate serviciile Ringier Axel Springer Polska vor dispărea”, preciza mesajul portalului Onet, mai precizează sursa, citând Reuters.
Gestul, susțin organizațiile implicate în manifestație, ar avea rolul de a atrage atenția publicului cu privire la perspectiva unei societăți cu o mass-media supusă partidului.
PiS a cumpărat o companie media prin intermediul unui concern petrolier
Petrolul și media nu sunt neapărat două domenii care se potrivesc, însă această ecuație a funcționat în cazul partidului de la putere, PiS, care practic a obținut controlul asupra companiei media regionale Polska Press, după ce concernul petrolier PKN Orlen l-a achiziționat de la investitorul german.
Daniel Obajtek, directorul executiv al PKN Orlen, a declarat pentru agenţia de presă Reuters că această achiziţie are doar un scop de business.
„Ar trebui să fie tratată drept o componentă importantă care poate susţine vânzările, ceea ce este foarte important în contextul viitoarei dezvoltări a reţelei de retail pe care o controlează PKN Orlen”, a declarat acesta.
UE și Polonia, în conflict
Până acum, atacurile lansate de partidul Lege și Ordine asupra mass-mediei au fost catalogate drept constante, dar reduse în intensitate. Tactica adoptată pare mai repede inspirată din “picătura chinezească”, mai ales prin prisma conflictului cu UE din cauza atacurilor asupra libertății justiției și a presei.
Într-un raport al comisiei executive a UE, publicat la sfârșitul lunii septembrie, se remarcă că standardele democratice se confruntă cu „provocări importante” în unele țări ale Uniunii Europene, în special în Ungaria și Polonia, unde sistemele judiciare sunt amenințate. Una dintre legile adoptate de Parlament și care a dus la demararea procedurii de infringement este numită de opoziție “legea botniței” – întrucât permite pedepsirea judecătorilor care pun la îndoială decizii din sistemul judiciar.
Articole asemănătoare
ByteDance, profituri record în ciuda controverselor din jurul TikTok
Contul de Instagram al Papei Francisc a dat like unui model. Acum Vaticanul vrea să știe cum s-a întâmplat
Amenzi și somații de la CNA pentru Realitatea TV, Kanal D și Nașul TV
Jurnalistul Christo Grozev nu a putut să participe la BAFTA, fiind considerat „un risc pentru securitatea publică”
Editiadedimineata: Donald Trump și Melania, testați pozitiv de COVID-19