Lanțul acuzațiilor, generat de draftul Grupului de suport tehnico-științific: autoritățile arată spre presă, presa acuză autoritățile

În prima parte a zilei de vineri, un draft realizat de Grupul de suport tehnico-științific a creat panică în mediul online, întrucât acesta lăsa impresia că statul va impune restricții dure în privința circulației populației.

Publicarea documentului a stârnit, în primă fază, teama. Lipsa unor clarificări în corpul documentului i-a făcut pe mulți dintre cei care l-au citit să îl distribuie mai departe cunoscuților sau pe social media, pentru a-i informa.

Totuși, draftul a mai generat un fenomen, vizibil la scurt timp de la publicarea explicațiilor Grupului de Comunicare Strategică: un lanț al acuzațiilor între presă, stat și invers.

Cum a început totul

Documentul a fost publicat inițial de Libertatea și distribuit ulterior de public prin intermediul rețelelor de socializare. Site-ul cotidianului arată că articolul a fost publicat pe 20.03.2020, la 10:36, și modificat ulterior, după ce Grupul de Comunicare Strategică a emis un comunicat în jurul orei 11:00 (disponibil AICI). În cadrul comunicatului emis de GCS, se afirmă și că DIICOT a fost sesizat de către Inspectoratul General al Poliției Române ”cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității”.

Și Raed Arafat a făcut precizări pe pagina sa de Facebook. Într-o postare publicată la 11:12, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne afirmă, printre altele, că: ”Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari”.

Mai mult decât atât, șeful Departamenului pentru Situații atrage atenția asupra efectului propagării draftului în mediul online, făcând referire la sursa publicației Libertatea: ”Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste”.

Gestul autorităților nu a rămas fără răspuns. Într-un editorial publicat pe Libertatea.ro, Cătălin Tolontan îi trimite un mesaj direct secretarului de stat: ”Pentru Raed Arafat: Dacă persoana din stat care a făcut public proiectul e ”iresponsabilă”, cum sunt cei care cred că pot decide pentru o țară fără ca cetățenii să afle nimic?”.

Totuși, jurnalistul face o precizare importantă în cadrul editorialului: documentul provine din surse apropiate guvernării. Mai mult decât atât, Tolontan scrie că ”Avocatul Diana Hătneanu avertizează că statul român a renunțat la Convenția Drepturilor Omului fără să-și anunțe cetățenii că au pierdut temporar aceste drepturi”.

În orice caz, un lucru este cert: publicarea documentului a stârnit panică în rândul populației, însă nu pentru că măsurile propuse erau complet noi, ci pentru că există o neîncredere a publicului în autorități. Deși fenomenul există de mult timp – cu mult înainte de începerea crizei epidemiologice -, efectele acestuia se văd cel mai clar în momentele în care era necesară o comunicare productivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *