La un an de la arestarea lui jurnalistului american Evan Gershkovich, viitorul său este încă neclar
A trecut un an de când jurnalistul american și corespondent al Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost arestat pentru spionaj de către autoritățile ruse. Cu toate acestea, viitorul apropiat nu pare să rezerve nimic diferit pentru jurnalist, care este primul reporter străin reținut în Rusia pe baza unor acuzații similare de la sfârșitul Războiului Rece încoace.
Săptămâna aceasta, un tribunal din Moscova a prelungit sentința lui Gershkovich până cel puțin în luna iunie. Anunțul a fost făcut pe Telegram de către serviciul de presă al instanțelor din Moscova.
În prezent, jurnalistul este deținut la închisoarea Lefortovo, din capitală, care este cunoscută pentru condițiile sale dure. În pofida situației sale indubitabil grele, familia și prietenii săi spun că, în scrisorile pe care le trimite din închisoare, Evan Gershkovich încearcă să rămână pozitiv și să dea dovadă de umor, conform News.ro.
După decizia judecătorilor, ambasadoarea SUA în Rusia Lynn Tracy și-a exprimat dezamăgirea față de această decizie, pe care o clasifică ca fiind „extrem de dureroasă”.
„Acuzaţiile formulate împotriva lui Evan sunt absolut false”, a declarat Tracy, adăugând că jurnalistul „a dat dovadă de o rezistenţă şi de o forţă remarcabile în această situaţie sinistră (…) însă este timpul ca Guvernul rus să-l lase pe Evan să plece”.
Au existat multiple încercări de a negocia un schimb de prizonieri între SUA și Rusia, chiar și Vladimir Putin recunoscând că ar fi fost dispus să îl dea pe Evan Gershovich în schimbul lui Vadim Krasikov. Krasikov este încarcerat în Germania pentru că a ucis un opozant cecen în 2019, la Berlin.
Situația s-a schimbat însă după moartea liderului opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi. Circumstanțele din jurul morții acestuia, care a avut loc în timp ce era deținut în condiții dure în Siberia de Vest, au dus la tensiuni și mai mari între două țări, precum și suspendarea negocierilor privind eliberarea deținuților politici.
Astfel, destinul (sau ceea ce pare a fi destinul) s-a interpus între ceea ce ar fi putut fi biletul jurnalistului spre libertate. Până la încheierea unui acord între Rusia și SUA, viitorul nu îi rezervă nimic nou lui Evan Gershkovich: doar o viață în închisoarea Lefortovo. Să sperăm că autoritățile americane îl vor putea scoate de acolo înainte de a muri „din cauze naturale”, ca Navalnîi.
Articole asemănătoare
Un post major de radio din SUA i-a îndemnat pe jurnaliști să-și tempereze retorica despre „frauda electorală”
FBI îl contrazice pe Trump: Nu există nicio informație care să indice implicarea Antifa în violențele de la proteste
Rusia și-a concentrat dezinformarea asupra Germaniei
TikTok, amendată de Rusia pentru că a refuzat să șteargă postările despre protestele pro-Navalnîi
Facebook interzice o agenție de publicitate rusă din spatele dezinformării privind vaccinurile anti-COVID